vrijdag 21 december 2012

Panforte van Siena


Traditionele Italiaanse lekkernij. Het mengen gaat soms wat stug, de massa is kleverig en het resultaat is broos: de panforte breekt makkelijk als je ze probeert te snijden. Maar het loont de moeite: de geur uit de oven (en uit de koekjestrommel!) is gewoon zalig!
Goed voor 1 à 20 porties.




80 g Amandelen (ev. ontveld)
80 g Hazelnoten (gepeld)
80 g Walnoten (gepeld)
80 g Pistachenoten (gepeld)
125 g Gedroogde Vijgenin kleine stukjes
125 g Gemengde Gekonfijte Vruchtjes, in kleine stukjes (bijv. ananas, papaya, sinaasappel ... )

2 tl speculaaskruiden  
100 g Poedersuikerplus extra om te garneren
70 g Honing
2 eetlepels Bloem






Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Rooster de amandelen, hazelnoten en walnoten in een tefal koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze in kleine stukjes. Meng de fijngehakte noten in een grote schaal met de vijgen, de gekonfijte vruchtjes en de kruiden. Verwarm de poedersuiker en de honing au bain-marie op laag vuur en laat het mengsel onder regelmatig roeren zachtjes smelten, tot er kleverige draden aan de lepel blijven hangen. Laat afkoelen, maar roer regelmatig om. Meng de afgekoelde suikermassa door het notenmengsel, roer de bloem erdoor, schep alles gelijkmatig in de bakvorm en strijk glad. Bak de panforte in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en haal de panforte met bakpapier voorzichtig uit de vorm. Serveer in puntjes, bestrooid met extra poedersuiker.
Heerlijk met een glaasje vinsanto of een andere dessertwijn.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.