zaterdag 7 januari 2017

Varkenswangetjes met savooikool

Heerlijk stoofpotje met die echte wintertopper: savooikool! Comfortfood van de hoogste plank.  Dit wordt een blijvertje. Je drinkt er bruin bier bij, of, in ons geval, een Zinfandel uit Californië. 

Voor 3 à 4:
1 kg varkenswangetjes
1 ui
2 wortels
1 flesje (33cl) bruin bier , bijv. Optimo Bruno van Grimbergen 
400 ml kalfsfond
1 el tomatenpuree
2 sneetjes peperkoek, met mosterd ingesmeerd 
boter
peper en zout
kruidentuiltje van laurier en tijm en marjolein (of  wat gedroogde marjolein of oregano)
1/2 Knorr groentebouillonketeltje 

1 savooikool
1 ui, fijngesnipperd
300 gr shiitake
restje pancetta (eventueel)

Snij de varkenswangetjes in twee, de ui in halve schijfjes en de wortel in ringetjes. 
Braad de varkenswangetjes aan in boter, doe er de ui en wortel bij. Kruid met peper en zout en doe er het kruidentuiltje van laurier en tijm bij met wat oregano of marjolein. Voeg de tomatenpuree toe en het bier en de fond. Leg er de peperkoek bovenop en breng aan de kook. Laat dan onder deksel ongeveer anderhalf uur verder sudderen op een zeer zacht vuurtje.
Blancheer de savooikool en laat uitlekken. Stoof een gesnipperde ui (eventueel met wat pancetta). Doe er de shiitake en savooikool bij. Kruid bij met peper en zout en wat oregano of marjolein.

Serveer in een diep bord eerst een laagje saus met groenten, dan een laagje savooikool met shiitake en daarbovenop de varkenswangetjes. Je kan hier kroketjes bij geven, maar een vastkokende aardappel misstaat ook niet. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.