Een chowder is een dikke soep, meestal van schelpdieren en groenten, gebonden met room. Deze mosselchowder is er een eenvoudige variant van. Je kan hem als voorgerecht serveren, maar als je de hoeveelheden verdubbelt is het ook een hoofdgerecht.
Voor 2:
2 grote vastkokende aardappels, geschild, in blokjes van 2 cm
olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
50 gr spek, in kleine blokjes
1 à 1/2 tl ras el hanout
1 kg panklare mosselen
175 ml witte wijn
250 ml slagroom
1 kwart ingemaakte citroen uit een pot, alleen de schil, fijngehakt*
2 tomaten, zaadjes verwijderd, vruchtvlees in blokjes
10 saffraandraadjes
1 el tijmblaadjes
1 el fijngesneden platte peterselie + extra blaadjes als garnering
Blancheer de aardappelblokjes 3 min. in een pan kokend water met zout. Giet ze af.
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook, spek en ras el hanout toe en bak alles 3-4 min. tot de ui glazig is. Doe de mosselen en de wijn in de pan, en laat de mosselen op hoog vuur onder deksel koken tot de schelpen open zijn. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
Doe de aardappelblokjes, room, (ingemaakte citroenschil), tomaten, saffraan en tijm in de saus en laat zachtjes 2-3 min. koken tot de aardappels gaar zijn. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Voeg de mosselen toe aan de soep en laat ze even meewarmen.
Doe fijngesneden peterselie door de chowder en dien op bestrooid met extra peterselie.
*Je kan de ingemaakte citroen gerust weglaten en eventueel vervangen door wat geraspte citroenschil.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.