zondag 12 maart 2017

Couscous met berloumi, veldsla, gele paprika en harissadressing

Heerlijk lichte vegetarische lunch met een pittig accent. Berloumi is een Oost-Vlaamse grillkaas,  waarvan de kruiding  varieert met het seizoen. Je zou hem kunnen vergelijken met de Griekse halloumi.  Zijn stevige structuur zorgt ervoor dat je hem kan bakken of grillen, zonder dat hij meteen gaat smelten. Echt een aanrader  bij een slaatje. 

Voor 2:
120 gr voltarwecouscous
100 gr veldsla
1 gele paprika
1 rode ui
1 el witte-wijnazijn
1 tl suiker  
zout
1/4 l groentebouillon


Voor de dressing:
1 à 2 el harissapasta
2 el olijfolie
1 el witte-wijnazijn
1 tl suiker 
2 el kokend water

Was de veldsla en  doe ze in een grote serveerschaal. 
Snij de rode ui fijn, de paprika in reepjes en de berloumi in plakjes van  1/2 cm.
Spoel de couscous  onder stromend water en laat uitlekken. Doe dan een el olie in een pan en fruit de couscous even aan. Blus met de kokende bouillon en laat 10 minuten wellen. 
Stoof de ui glazig, doe er de paprika bij en laat zachtjes gaar stoven. Doe er op het einde de azijn (en eventueel de suiker) bij, en laat nog enkel minuten sudderen. Kruid af met zout indien je dat nodig vindt. 
Bak of gril  de plakjes kaas in een grillpan. Ze krijgen snel een goudbruin korstje. Laat ze niet verbranden!
Roer de couscous even om met een vork, zodat hij luchtig is en doe hem bij de veldsla. Meng de ingrediënten voor de dressing, en doe 3/4 ervan bij de veldsla en couscous. Roer alles goed om. Leg het paprikamengsel bovenop de veldsla en  daarbovenop de plakjes kaas. Zet de rest van de dressing op tafel voor wie het nog pittiger wil. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.