zaterdag 2 december 2017

Varkenskroon met winterse groenten

Als het buiten koud en grijs is, krijg ik altijd zin in ovenschotels, liefst met heel veel groenten, en waarom niet, een lekker stuk vlees.  Met dit gerechtje - geïnspireerd door Jeroen Meus - kan het niet fout gaan!

Voor 2: 
varkenskroon met 2 ribben (liefst met nog flink wat vet eraan)
ongeveer 3/4 kg groenten (zoete en gewone aardappel, wortel, pastinaak, rode ui, venkel, witloof ...)
witte balsamicoazijn
olijfolie
zeezout en zwarte peper
verse rozemarijn
takjes tijm
1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden

Verwarm de oven voor op 200°. Voorzie twee roosters, een voor het vlees en eronder een voor de groente.
Snij de groenten in niet te kleine stukken.  Doe ze in een ovenschotel en doe er de balsamico en olijfolie over. Kruid met peper en zout.
Schuif de schotel in de oven voor ongeveer 10 min.
Ondertussen kun je het vlees klaarmaken. Maak met een scherp mesje enkele oppervlakkige insnijdingen in het vet zodat het makkelijker smelt. Maak ook wat diepere insnijdingen en stop daar de takjes rozemarijn en de plakjes look in. Kruid goed met peper en zout. Bak dan de kroon aan alle kanten aan in een pan en begin daarbij met de vetkant. Verminder de oventemperatuur tot 160°. Leg de varkenskroon op het rooster onmiddellijk boven de groenteschotel, zodat het afdruipende vet daarin terechtkomt. Na een kwartiertje zou de varkenskroon klaar moeten zijn, dwz nog een beetje rosé of binnenin 63°. Als je een kernthermometer hebt, kan je dat heel nauwkeurig in de gaten houden.
Haal de varkenskroon uit de oven en verhoog onmiddellijk weer de temperatuur tot 200° voor de groenten. Laat de varkenskroon rusten. Na een kwartiertje kan je de varkensrib versnijden en daarna de groenten uit de oven halen.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.