Ook in de winter kan je scoren met smaken die eerder aan de zomer en aan BBQ doen denken. Ik maakte vandaag zwaardvis met een klassieke ratatouille. Bij zwaardvis wordt dikwijls caponata* geserveerd, een soort Siciliaanse ratatouille, maar ik vind de klassieke versie ook niet te versmaden. Eventuele restjes kunnen makkelijk verwerkt worden op bruschetta of in de pastasaus.
* De zwaardvis met caponata maakte ik al eerder klaar. Je vindt het recept op http://galkookt.blogspot.be/2016/08/caponata-met-zwaardvis.html
Voor 2:
1/2 aubergine, in blokjes gesneden
1/2 courgette, in grove stukken gesneden
1 rode (punt)paprika, in repen of in grove stukken
125 gr trostomaatjes
1 ui, in schijfjes
1 knoflookteentje, geplet
2 zwaardvissteaks
olijfolie
peper en zout
1 tl provençaalse kruiden
1 takje verse rozemarijn
400gr krieltjes, gewassen
Verwarm de oven voor op 180°.
Snij de krieltjes middendoor en doe ze in een brede ovenschaal, bestrooi peper, met zout, oregano en doe er flink wat olijfolie bij en het takje rozemarijn. Laat gedurende 40 minuten garen in de oven.
Marineer de zwaardvissteaks in wat olijfolie met citroensap, peper en zout.
Verwarm 2 pannen met wat olijfolie, een kleinere om de groenten afzonderlijk aan te bakken en een grotere (met deksel) voor het echte stoofwerk.
Bak eerst de uien, kruid met peper en zout en leg ze na enkele minuutjes in de grotere pot. Doe zo verder met de paprika, de courgette, de aubergine terwijl je telkens elke groente kruidt met peper en zout. Leg er de gehalveerde tomaatjes bovenop en bestrooi met de knoflook en de provençaalse kruiden en nog wat peper en zout en 2 el olijfolie. Meng lichtjes en laat gedurende 20 à 30 minuutjes stoven onder deksel.
Grill de zwaardvis aan beide kanten. dat duurt maar enkele minuten. Zwaardvis is volgens mij het lekkerst als hij binnenin nog wat roze is. Kruid met peper en zout, of nog beter, zet de pepermolen en wat fleur de sel op tafel en laat iedereen zelf zijn eigen kruiding bepalen.
Lekker met een frisse rosé.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.