zaterdag 14 september 2013

Tatin van witloof en geitenkaas- aangepast op 28 december 2015

Al een tijdje ben ik verlekkerd op zo'n tarte-tatinvorm van Le Creuset. In afwachting probeerde ik een experiment met een braadpan die ook ovenvast is. Met succes. Ik laat jullie dus graag meegenieten.
Ideaal voor deze septembertijd die al helemaal in herfstsfeer is.

Aanpassing 28 december 2015: ik schrok me een hoedje toen ik daar bij de ingrediënten 75 gr suiker zag staan. Dat is erg veel, ook al wil je het karamelliseereffect. Ik heb dat meteen aangepast en uitgeprobeerd. Serieus, ik vond het met 2 el nog vrij zoet. Sorry voor alle volgzame koks die ik op een verkeerd been heb gezet!




6 kleine witloofstronkjes
1 pak kant-en-klaar bladerdeeg
1 rode ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook,  fijngesneden
100 gr verse geitenkaas
verse tijm
peper en zout
boter
1 à 2 el donkere bruine suiker 
een scheut balsamico-azijn (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180°.
Snij de witloofstronkjes in de lengte doormidden en verwijder indien nodig de harde kern.
Laat een flinke klont boter smelten in een hete (ovenvaste) pan. Leg er het witloof, de ui en de knoflook in en laat  ongeveer een 10-tal minuten bakken tot het aan alle kanten bruin is, met het deksel erop. Verbrokkel er de geitenkaas over en laat nog even verder sudderen. 
Neem dan het deksel weg, doe er extra boter bij en de suiker (en eventueel de balsamico), tussen en over  het witloof, en laat karamelliseren. Als de karamel over het witloof schuimt is het klaar. 
Doe de pan van het vuur en bedek  het witloof met  het bladerdeeg. Stop de randen  in naar binnen.  
Zet de pan gedurende 35 min in de voorverwarmde oven.
Haal de pan na 35 min uit de oven. Het bladerdeeg is nu knapperig gebakken. Nu komt het moeilijkste gedeelte: leg een plat bord over de pan en draai de pan om, zodat de tatin omgekeerd op het bord terechtkomt. Let op, de steel van de pan is en blijft nog een hele tijd gloeiend heet en je hebt best geen kinderen in de buurt!
Dat was best spannend, maar het resultaat is gegarandeerd! Een frisse groene salade en een roséwijntje maken dit gerechtje af.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.