zaterdag 7 december 2013

Curry stoofpotje met bloemkool en lamsgehaktballen

Hier wordt meestal gekookt voor twee.  En dan kan een bloemkool wel eens (te) groot uitvallen. Met dit nieuwe stoofpotje is het helemaal geen opoffering twee dagen na elkaar bloemkool te eten! Na de traditionele bereiding in kaassaus gisteren was het nu tijd voor iets pittigers. Zo lekker als de foto laat vermoeden!

Voor 2:
1/2 bloemkool,  niet helemaal gaar gekookt
1 kleine rode ui
1/2 rode paprika
2 cm verse gember
1 knoflookteentje
1/4 theelepel red curry paste 
200 gr tomatenstukjes uit blik (=1/2 blik)
1 el kokosroom aangelengd met water of 1 dl kokosmelk
1/8 tl kurkuma
1/8 tl (gerookt) paprikapoeder of pimenton
1/8 tl garam masala (+ ev. 1 volle tl om gehakt aan te maken)
1/8 tl komijnpoeder
peper en zout
arachideolie of een andere neutraalsmakende olie, eventueel olijfolie
400 gr  lamsgehakt (gekruid) (zie tip)
korianderblaadjes

Zet alle ingrediënten klaar voor je begint.
(Tip: Als je met ongekruid gehakt werkt,  doe er dan een volle theelepel garam masala en wat peper en zout bij en rol ongeveer 16 balletjes. Dat is makkelijk als je het gehakt in vieren deelt en dan elke portie nog eens in 4 balletjes.)
Snij de ui in halve ringen.
Snij de rode paprika  in kleine blokjes.
Schil de gember en snij in schijfjes en dan in kleine stukjes.
Hak het knoflookteentje fijn of pers het.

Doe de gehaktballetjes in een braadpan met hete olie en laat ze goudbruin braden.
Verhit ondertussen wat olijfolie in een wokpan en laat er de paprika zachtjes in fruiten. Voeg er de ui en daarna de gember bij. Als de ui zacht begint te worden, doe je er de knoflook en de currypasta bij en wat later de bloemkoolroosjes.
Kruid met  de kurkuma, het paprikapoeder, de komijn en de garam masala.
Doe er als laatste de tomaten bij en de kokosroom met water. Je zal hier zelf moeten zien of er nog wat water bij moet. Roer voorzichtig om, zodat je de roosjes  niet plet. Laat het geheel nog enkele minuten doorstoven.
Kruid bij met zout en eventueel peper. Leg er de balletjes bovenop en werk af met korianderblaadjes.
Lekker met witte rijst.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.