zaterdag 17 januari 2015

Salade met eendenlapjes, bloedsinaasappel en granaatappel

Eend en sinaasappel en tijm om te beginnen,  zo had ik het in mijn hoofd. En liefst ook nog die granaatappel verwerken die nu al een tijdje in mijn koelkast ligt. Ik stelde een eenvoudige salade met een minimum aan ingrediënten en dit is het resultaat. Eenvoudig, licht en lekker!

Voor 2:
400 gr eendenlapjes*
1 rode ui, in fijne schijfjes
gemengde jonge sla
3 à 4 kleine bloedsinaasappels
2 sneetjes brood, ontkorst en in stukjes
1/2 granaatappel

* Je kan voor het gemak ook werken met kant-en-klaar gemarineerde eendenlapjes of eendenescalopes. Je vindt die meestal bij de afdeling bbq- of grillspecialiteiten. 

Voor de marinade:
3 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
rasp van 1/2 sinaasappel
peper en zout
2 knoflookteentjes


Voor de dressing:
2 olijfolie
2 tl sap van bloedsinaasappel
1/4 tl mosterd
peper en zout
enkele verse takjes tijm, de blaadjes afgerist
extra grof zeezout voor de afwerking
  
Vooraf:
Rasp 1 sinaasappel voor de helft en pers hem volledig uit. Hou enkele theelepels sap opzij voor de dressing en gebruik de rest voor de marinade.
Marineer de eendenlapjes gedurende een uurtje (max. 4u) in een marinade van olie, sinaasappelsap, -rasp, knoflook, peper en zout en eventueel wat cayennepeper. (Je kan eventueel wat honing toevoegen.) 

Maak de dressing met de aangegeven ingrediënten. Vertrouw voor de dosering vooral op je eigen smaak.  

Pel de andere sinaasappels met een scherp citrusvruchtenmesje 'à vif' ( tot op het vruchtvlees  zodat er geen bittere witte vliezen meer achterblijven).  Als je wat handig bent, maak je nu ook de partjes tussen de vliezen van elkaar los. Je probeert maar. Hoe minder vel en vlies, des te lekkerder, maar voor je thuiskeuken is die laatste stap niet perse nodig.  

Bak de korstjes van het brood krokant in een hete pan in wat olijfolie.

Dresseer twee borden met wat sla, uischijfjes, sinaasappelpartjes en broodcroûtons. Strooi er wat granaatappelpitjes over. 

Haal de eendenlapjes uit de marinade en bak ze op de teppanyaki of vlakke grillplaat (plancha) 1 à 2 minuutjes aan weerszijden. 

Doe wat van de dressing op de salade en leg er de eendenlapjes op. Zet de rest van de dressing en wat grof zeezout op tafel om op het vlees te strooien, type fleur de sel bijv. 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.