zaterdag 4 april 2015

Tajine à la carte

Dit is eigenlijk  een basisrecept voor om het even welke tajine. Eens je het principe van de tajine onder de knie hebt, kan je er alle kanten mee uit. Zo bak ik de worstjes apart omdat mijn tajine niet zo heel erg groot is. En de groenten, die pas je aan aan het seizoen en je voorraad. Wortel of pompoen ipv zoete aardappel, bleekselder ipv venkel, meer aubergine, ... Heb je  toevallig nog enkele tomaten liggen, vervang dan de passata door partjes tomaat en wat water. 
Voor de kruiden ben je het gemakkelijkst af met een degelijke ras-el-hanout of tajinekruidenmix. Je vindt ook allerlei recepten op het internet om zelf zo'n mengeling samen te stellen.  Er moet in elk geval komijn, kurkuma, koriander, chili, kaneel, gember en peper en zout in. 
Vegetariërs houden het bij groenten. Liefhebbers van een stukje vlees kiezen voor merguezworstjes, gehaktballetjes of zelfs lamskoteletjes. Lekker met Palestijnse voltarwecouscous of maftoul. * 


Voor 2:

300 gr merguez-worst
olijfolie
2 tl tajine-kruiden of ras-el-hanout,
1 ui, in partjes
1/2 aubergine, in blokjes
1/2 courgette, In blokjes
1/2 venkel, in partjes
1/2 rode paprika, in blokjes
1 zoete aardappel, in blokjes
1 dl kippenbouillon
1 dl tomatenpassata (of een eetlepel tomatenconcentraat)
verse korianderblaadjes, voor de garnering


Verwarm de tajine wat voor en rooster dan eerst de kruiden tot je ze hun aroma beginnen af te geven. Doe er enkele eetlepels olijfolie bij en fruit de ui aan. Roer even om en doe er de rest van de groenten bij. Doe er na een tiental minuutjes de bouillon en de passata bij en zet het deksel op de tajine en laat verder stoven op een zeer zacht vuurtje. Na een half uurtje zijn de groenten gaar.
Bak ondertussen de merguez-worstjes in een aparte pan en bereid de couscous of een andere graansoort. Je kan het vlees ook kort aanbraden en dan uit de braadpan halen en bovenop de tajinegroenten leggen en zo nog even verder laten garen. 

* Voor meer info over de couscous, lees mijn blogbericht van 30 december 2013. 
 http://galkookt.blogspot.be/2013/12/winterse-couscous-met-geroosterde.html










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.