maandag 7 mei 2012

Moussaka

Een Montignac versie van de Griekse klassieker, d.w.z. geen aardappelen en geen bechamelsaus. Een stuk lichter dus.  

Voor 6:

2 aubergines, in dunne overlangse plakken gesneden (bijv met de mandoline)
2 courgettes, in dunne overlangse plakken gesneden
zeezout
olijfolie
800 g lamsgehakt (niet gekruid) 
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 Spaanse peper, in ringetjes gesneden
1 grote rode ui, fijngehakt
1 rode paprika, in reepjes gesneden
4 grote tomaten, in stukjes gesneden of 1 blik gepelde tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
1 snuifje kaneel
1 snuifje nootmuskaat
1 laurierblad
1 dl. rode wijn
2 eetlepels fijngehakte peterselie
peper & zout
100 gr. geraspte  kaas.


Bestrooi de aubergine- en courgetteplakken met zeezout en laat ze tenminste 30 minuten staan. Spoel ze daarna af en dep ze droog. Met jonge aubergine of courgette kan je deze stap overslaan.
Verwarm de oven voor op 180°. Doe een scheut olijfolie in een bakblik en leg er de plakken in. Bak de plakken bruin, bestrijk de bovenkant met wat olijfolie, en keer ze dan om en bak de andere kant. (grillen kan ook)
Doe een eetlepel olijfolie in een pan of wok en bak het gehakt rul. Voeg  de knoflook, pepertje, ui en de paprika toe. Roer alles goed door elkaar en bak op hoog vuur 5 minuten.
Voeg de tomaten, de tomatenpuree, nootmuskaat, kaneel, laurierblad en de wijn toe. Roer het goed door elkaar en voeg de peterselie toe, kruid het mengsel met peper en zout en laat het 15 minuten sudderen. 
Bestrijk een ovenvaste schotel met een beetje olijfolie, leg onderaan van de aubergine- en courgetteplakken. Strooi er wat gemalen peper over en verdeel deel van de saus hierover. 
Herhaal dit nog 2 keer.
Strooi de geraspte kaas over de schotel en laat in de oven van 180°  gratineren. 

Je kan hierbij rijst of brood serveren, voor je tafelgenoten die  niet aan de lijn doen, bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.