donderdag 31 mei 2012

Quiche met spinazie, groene asperges en zalm

Terug van weggeweest: gisteren al even langs de versmarkt gepasseerd en vandaag  staat er een quiche met twee fantastische seizoensgroenten op het menu. Er is nauwelijks werk aan en hij doet het altijd: als lichte lunch, voorgerecht of als borrelhapje.  

 Voor 2-4:

   250 g bladspinazie
   1/2 bundel groene asperges
   50 gr gerookte zalm, in reepjes gesneden 
   1 verpakking kant-en-klaar kruimeldeeg
   boter  
   3 eieren
   250 g ricotta 
   1 dl room
   1/4 tl nootmuskaat
   peper en zout


Bereiding
Beleg de bakvorm met het deeg en bak hem 15 minuten blind (met bakparels of gedroogde witte bonen bijv.) in een op 180 graden voorverwarmde oven. Verwijder de tijdelijke vulling.     
Was in de tussentijd de spinazie, verwijder de dikke steeltjes en dep de blaadjes droog. Smelt de boter in een pan op matig vuur. Doe de spinazie in de pan en bak tot hij geslonken is en het vocht is verdampt. Doe de spinazie in een vergiet en knijp het vocht er uit. Hak de spinazie nu fijn.
Haal de harde voet van de asperges weg. Schillen is niet nodig bij groene asperges. Stoom of blancheer ze enkele minuten. Ze hoeven niet gaar te zijn.  
Klop de eieren met de ricotta en de room. Voeg de spinazie toe aan het mengsel en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Vul de taartvorm met het ricottamengsel, leg er de asperges  en zalm bovenop en bak  nog 25-30 minuten tot de vulling stevig is.
Tip:
Hoewel deze quiche  van zichzelf al rijk aan groenten is, smaakt een fris slaatje er toch heerlijk bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.