In een lasagne di magro (= lasagne zonder vlees) vervangt men dikwijls
de bechamelsaus door ricotta en mozzarella. Voldoende inspiratie om zelf aan de
slag te gaan met de koelkastingrediënten
van het ogenblik. Een eenvoudig
en lekker vegetarisch gerecht, dat met een kleine toevoeging achteraf
tegelijkertijd ook de vleesliefhebbers pleziert.
Voor
2:
olijfolie
1
kleine ui, fijngesnipperd
1 teen
knoflook, fijngehakt
½ rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 blik
gepelde tomaten
1 takje
tijm, de blaadjes
1 takje
rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
6 à 8
blaadjes basilicum, gescheurd
8 vellen
lasagne (kant-en-klaar uit versvak)
175 gr.
gemalen kaas (parmezaan of een mix voor pasta)
1 potje ricotta
1 bolletje mozzarella
1 el fijngehakte verse peterselie
1 ei
1 bolletje mozzarella
1 el fijngehakte verse peterselie
1 ei
peper
& zout
Eventueel
voor wie absoluut wat vlees erbij wil:
2 à 4
sneetjes prosciutto (heel dun gesneden)
Klop het ei in een kom en meng er de ricotta met wat peper en zout en eventueel peterselie door.
Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de rode paprika met knoflook op een zacht vuurtje aan tot de ui zacht is. Doe er de tomaten, wat zout, tijm en rozemarijn bij en laat de saus minstens een half uur pruttelen. Voeg op het einde peper en de basilicum toe.
Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de rode paprika met knoflook op een zacht vuurtje aan tot de ui zacht is. Doe er de tomaten, wat zout, tijm en rozemarijn bij en laat de saus minstens een half uur pruttelen. Voeg op het einde peper en de basilicum toe.
Doe twee eetlepels
tomatensaus op de bodem van een ovenschotel van ong. 2 x de breedte van je
lasagnevellen. Leg er de verse
lasagnevellen op en bestrooi met 1/4 gemalen kaas en 1/3 van het ricottamengsel bij. Verdeel er 1/4 van de mozzarella over, in blokjes. Zorg dat de randjes van de lasagne bevochtigd zijn. Bedek weer met pasta, doe
hier dan 1/3 van de tomatensaus en 1/4 kaas
en 1/3 ricotta over en herhaal nog één keer. Eindig met een laagje lasagne, de rest van de tomatensaus en de mozzarella, en strooi er de overgebleven kaas over.
Je kan deze schotel in de
oven klaarmaken in +/- 25 min. tijd.
Zelf gebruikte ik de magnetron-grill functie van
mijn combi-oven en dat duurde ongeveer een kwartiertje. Het resultaat was een
heerlijk zachte lasagne met een knapperig korstje.
Ciabattabrood past hier goed
bij en carnivoren draperen een sneetje prosciutto bovenop hun portie. Everybody
happy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.