woensdag 9 mei 2012

Lasagne di magro - bijgewerkt op 30 april 2020


In een lasagne di magro (= lasagne zonder vlees) vervangt men dikwijls de bechamelsaus door ricotta en mozzarella. Voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan met de koelkastingrediënten  van het ogenblik. Een eenvoudig  en lekker vegetarisch gerecht, dat met een kleine toevoeging achteraf tegelijkertijd ook de vleesliefhebbers pleziert.






Voor 2:

olijfolie
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
½  rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 blik gepelde tomaten
1 takje tijm, de blaadjes
1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
6 à 8 blaadjes basilicum, gescheurd
8 vellen lasagne (kant-en-klaar uit versvak)
175 gr. gemalen  kaas (parmezaan of een mix voor pasta) 
1 potje ricotta
1 bolletje mozzarella
1 el fijngehakte verse peterselie
1 ei  
peper & zout

Eventueel voor wie absoluut wat vlees erbij wil:
2 à 4 sneetjes prosciutto (heel dun gesneden)

Klop het ei in een kom en meng er de ricotta met wat peper en zout en eventueel peterselie door.
Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de rode paprika met knoflook op een zacht vuurtje aan tot de ui zacht is. Doe er de tomaten, wat zout, tijm en rozemarijn  bij en laat de saus minstens een half uur pruttelen. Voeg op het einde peper en de basilicum toe.
Doe twee eetlepels tomatensaus op de bodem van een ovenschotel van ong. 2 x de breedte van je lasagnevellen. Leg er de  verse lasagnevellen op en bestrooi met 1/4 gemalen kaas en 1/3 van het ricottamengsel bij. Verdeel er 1/4 van de mozzarella over, in blokjes. Zorg dat de randjes van de lasagne bevochtigd zijn. Bedek weer met pasta, doe hier dan 1/3 van de tomatensaus en 1/4 kaas en 1/3 ricotta over en herhaal nog één keer. Eindig met een laagje lasagne, de rest van de tomatensaus en de mozzarella, en strooi er de overgebleven kaas over.
Je kan deze schotel in de oven klaarmaken in +/- 25 min. tijd.
Zelf  gebruikte ik de magnetron-grill functie van mijn combi-oven en dat duurde ongeveer een kwartiertje. Het resultaat was een heerlijk zachte lasagne met een knapperig korstje.  
Ciabattabrood past hier goed bij en carnivoren draperen een sneetje prosciutto bovenop hun portie. Everybody happy!
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.