Deze zomer heb ik wat geëxperimenteerd met een ijsmachine, een heel eenvoudig toestel. Ik koos voor de eenvoudige recepten, dus zonder toevoeging van eiwitten. Ik weet meestal niet wat doen met overtollige eidooiers. Waarschijnlijk verbetert de structuur van sorbet wel door er eiwit aan toe te voegen, maar ik vond het resultaat best aanvaardbaar. Ik laat je van enkele probeersels meegenieten, maar je kan eigenlijk alle soorten fruit gebruiken. De verhouding fruit vs water+suiker is ongeveer 4 op 1. Als de vruchten veel sap bevatten moet er geen water bij.
Aardbeiensorbet
500 gr Aardbeien
125 gr Witte Suiker
Citroensap
Maak de
aardbeien schoon en doe ze in een maatbeker. Doe de suiker erbij en
pureer met de staafmixer. Proef. Het mag best zoet zijn, eenmaal bevroren
smaakt het minder zoet. Eventueel nog wat citroensap toevoegen, dit haalt de
aardbeiensmaak wat op en maakt het minder zoet.
Laat de
mix goed afkoelen in de koelkast. Koel de ijsmachine voor en voeg het mengsel
toe. Bereid het dan in de ijsmachine volgens de instructies. Niets meer aan
doen, serveren en genieten!
Nectarinesorbet
6 Rijpe Nectarines (ong. 1 kilogram)
100 ml Water
150
gr Suiker
1 tl Kirsch, of 1/4 tl Citroensap
Snij de
nectarines middendoor en verwijder de pit. Snij de (ongepelde) nectarines
verder in stukken en laat 10 min. koken op medium vuur met het water. Voeg er nog wat extra water aan toe indien nodig. Neem van het vuur en roer er de suiker door.
Laat het mengsel afkoelen en pureer het dan. Voeg er tenslotte de kirsch of het citroensap aan
toe.
Zet weg
in de koelkast om het goed koud te laten
worden en bereid het dan in de ijsmachine volgens de instructies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.