donderdag 9 augustus 2012

Makreel op de BBQ met tomaten-venkelsalade

Makreel is een eenvoudige vis om te bakken of te grillen. Een salade erbij en wat eenvoudige kruiden volstaan meestal. Het geheim van dit recept zit hem in het contrast tussen de koude salade en de warme vis.  


Voor 2:

2 grote makrelen, gekuist  
1 venkelknol, in fijne reepjes
4 pruimtomaten, in dunne plakjes
verse oregano
citroen
citroen- of limoensap
peper en zeezout

Bereid eerst de salade. Doe de tomatenschijfjes in een kom en bestrooi met peper en zout. Leg er de venkelreepjes bovenop en kruid weer met peper en zout. Doe er wat limoensap bij en flink wat olijfolie. Meng alles goed dooreen.

Spoel de makreel af onder koud stromend water en droog ze goed af. Doe ze in een schaal en besprenkel de binnenkant met citroensap en kruid met peper en zout en oregano, ook aan de binnenkant. Hou de  makreel bij elkaar door met prikkers vast te steken. Dek af en zet koel weg. 
Doe vlak voor het bakken nog wat olijfolie in de schaal en zorg dat de makrelen overal rondom goed onder de olie zitten.  Laat het rooster of plaat goed heet worden en bak er de makrelen op, ongeveer 5 min. aan elke kant. Het vel zal wel wat verschroeien, en de vis plakt aanvankelijk wel aan het rooster, maar dat is niet zo erg. Je zou natuurlijk ook visklemmen kunnen gebruiken. Gebruik een spatel om de vis los te maken, zodat hij zo weinig mogelijk beschadigd wordt. 
Leg op elk bord wat tomaten-venkelsalade en presenteer er de makreel op. Nog wat venkelgroen er bovenop en klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.