donderdag 22 november 2012

Lamsragout met zeven groenten

Dit is  feest met heel eenvoudige en goedkope ingrediënten. Precieze aanwijzingen hebben weinig zin. Je kan hier zo eindeloos op variëren: met groene paprika's bijv. of met venkel ipv bloemkool. Omdat het oog ook wat wil is het leuk naast groene groenten ook wat meer kleurrijke soorten te gebruiken. Ik heb hier voor een traditionele kruiding gekozen, maar je kan ook gemakkelijk  een Noord-Afrikaanse toets geven aan deze stoofpot: met wat gember en ras-el-hanoutkruiden  krijg je een heel ander effect.

Voor 2:
500 à 700 gr lamsragout (gaartijd : 1 1/2 u)
kleine hoeveelheden van 7 groenten, zoals uien, courgette, aubergine, wortels en/of zoete aardappelen, aardappelen, bloemkool of prei, rapen
een klont boter + een scheutje olijfolie
een eetlepel bloem
een kruidentuiltje van tijm en laurier
peper en zout
1 Knorr bouillonketeltje vlees
2 dl water
1/2 flesje Rode Chimay of een ander zoet bier

Snij de groenten in niet te kleine stukken. 
Bak de stukken vlees aan in een hete gietijzeren stoofpot. Bestrooi met peper en zout. Doe er een eetlepel bloem over en meng alles goed. Blus met water en bier. Laat een kwartiertje à een half uur verder stoven op een zacht vuurtje, met het deksel op de pot. Doe er de groenten bij die de langste gaartijd hebben: ui, wortels, zoete aardappels, prei. Laat alles nog een half uur stoven en voeg dan de andere groenten toe. Doe er nogmaals peper en zout bij. Voeg alleen vloeistof toe indien nodig en laat rustig verder stoven tot alle groenten en het vlees zacht zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.