donderdag 4 april 2013

Chili con balls

Wie gehakt zegt, komt vroeg of laat wel eens uit bij een chili con carne. Zowat alle  chefs hebben er hun eigen draai aan gegeven, Jeroen Meus, Jamie Oliver ... Bijzonder leuk vond ik de versie van Wim Ballieu van Balls & Glory. Ik was een beetje voorzichtiger met de scherpe kruiden en maakte de bereiding  iets minder omslachtig, zodat het een echte eenpansmaaltijd werd.

Voor de chiliballs:
1 ui, gesnipperd
1 ei
peper en zout (alleen bij ongekruid gehakt)
1 rode chilipeper, zeer fijn gesneden
500 gr rundsgehakt of gemengd gehakt
paneermeel

Voor de chili:
1 el olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
1 rode en 1 gele paprika
1/4 à 1/2 tl chilipoeder
1/2 paprikapoeder
1/2 komijn
1/2 tl kaneel
1 vleesbouillonketeltje, aangelengd met 1 dl water
1 blik gepelde tomaten
1 el tomatenpuree
1 blik kidneybonen
1/2 bosje koriander

De extra's:
guacamolesaus
Griekse yoghurt
pitabroodjes of tortilla's 
1. Maak het gehakt aan met  de smaakmakers, een ei en wat paneermeel. Rol er balletjes van. Het pepertje moet echt zeer fijngesneden zijn om de balletjes mooi te kunnen rollen.
2. Doe de olijfolie in een grote brede sauteerpan en fruit er de ui en de paprika in aan tot de ui glazig wordt.
3. Doe er daarna look en specerijen bij. Roer goed en laat alles even bakken.
4. Blus met het water en de gepelde tomaten samen met het bouillonketeltje.
5. Voeg de tomatenpuree toe, meng goed en breng aan de kook. 
6. Leg er een voor een de balletjes in, naast elkaar.
7. Laat nog 20 min sudderen. 
8. Spoel de bonen en doe ze bij de chili.
9. Werk af met verse koriander.

Tip: Pitabroodjes (of tortilla's) met een guacamolesalsa en een beetje (Griekse) yoghurt op tafel maken het gerecht af! De yoghurt doet trouwens wonderen als je chili voor je tafelgenoten toch te pikant is uitgevallen.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.