vrijdag 6 maart 2015

Dulce de leche

Dulce de leche, letterlijk dessert van melk, is een Argentijns dessert. Ik kom het de laatste tijd regelmatig tegen op kooksites en in kookboeken. 
Zo ontdekte ik ook een zeer makkelijke manier om zelf dulce de leche te maken. Je hebt er alleen een blikje gecondenseerde melk met suiker voor nodig. Je legt het op zijn zij in een snelkookpan in ruim water, zodat het water enkele centimeters boven het blikje uitkomt en dan laat je het ongeveer een half uur koken onder druk. * Daarna haal je het eruit en laat je het helemaal afkoelen. Als je het blikje dan opentrekt heb je een kant-en-klare dulce de leche.
Je kunt hem zo van de lepel eten, maar hij is echt een prima aanvulling voor ijsdesserten en gebak. Je mag zeker nog enkele receptjes verwachten de komende weken. Ongeopend kan je hem enkele maanden in de berging houden, maar als je het blikje zoals de meeste zoetekauwen onmiddellijk hebt geopend dan moet je het wel in een goed gesloten jampotten bewaren in de koelkast. Njammie!

* Je kan het ook gedurende enkele uren, of toch minstens anderhalf uur, in een gewone pot koken in ruim water. Check dan wel regelmatig of het blikje nog onder water staat, anders dreigt het blikje open te barsten, zeg maar ontploffen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.