maandag 9 maart 2015

Kip met tomaat en dragon


Kip, tomaat en dragon, dat is een echte klassieker onder de kipbereidingen. Dat heeft ook Hugh begrepen, de schrijver van kookboeken als Veg! en Drie - de lekkerste drie-eenheid op het bord.  Dat laatste boek draait helemaal rond dit eenvoudige concept: neem drie ingrediënten die bij elkaar passen en in een handomdraai krijg je de heerlijkste gerechten. Een kookboek dat ik iedereen aanraad die lekker maar zonder veel poespas wil koken. 


Voor 6 à 8:
1 scharrelkip (ca. 1,8 kg), in achten verdeeld (of losse delen kip met botjes en huid met hetzelfde gewicht)
2 eetlepels olijfolie
½ glas witte wijn (of water, als je dat liever hebt)
sap van ½ citroen
ca. 500 g rijpe tomaten (maakt niet uit hoe groot of welke vorm), gehalveerd of in vieren
een bosje dragon, alleen de blaadjes, grof gehakt


Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.

Breng de stukken kip rondom goed op smaak met zout en peper. Je moet ze waarschijnlijk in twee etappes aanbraden. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur, leg de stukken kip erin en braad aan. Keer ze een paar keer om tot ze rondom goudbruin zijn. Leg ze met de huid naar boven in een ovenschaal of braadslede.

Deglaceer de koekenpan door de wijn erin te schenken en deze op het vuur te laten koken, terwijl je goed roert om alle aangebrande stukjes kip van de bodem los te krijgen. Schenk de vloeistof uit de pan in de ovenschaal (maar niet direct over de kip). Voeg het citroensap toe en geef de kip een extra portie zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven.

Haal de schaal uit de oven, verwijder het folie en voeg de tomaten toe. Zet ze met de gesneden kant naar boven, als dat mogelijk is, tussen de kip in. Zet onafgedekt 20-25 minuten terug in de oven, of tot de kip gaar is en de tomaten zacht zijn en blaren hebben. Strooi het grootste deel van de dragon erover en schep erdoorheen. Laat een paar minuten rusten, zodat de dragonsmaak kan doordringen in de saus.

Besprenkel met de rest van de grof gehakte dragon en je kunt het gerecht opdienen. Lekker met nieuwe aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.