woensdag 29 juli 2015

Forel met chermoula

Panklare forel en verse kruiden in de voorraad. Het resultaat was forel in papillot met een Marokkaans getint sausje. Dit is zo simpel dat ik dit nauwelijks koken noem, maar 't was wel heel lekker. Het recept komt uit Licht! van Hugh Fernley-Whittingstall. Ik paste het heel lichtjes aan en geef je graag het recept door.

Voor 2:
2 panklare forellen
2 eetlepels droge witte wijn
amandelschilfers (eventueel)

Voor de chermoula:
2 el grofgehakte bladpeterselie
2 el grofgehakte koriander (met steeltjes erbij)
1/2 knoflookteen
1/2 tl fijn zout
1 sjalotje, grofgehakt
1 tl komijn
1 tl gemalen koriander
een snuifje chilivlokken (of meer als je van heel pittig houdt)
1/2 tl kurkuma
2 el olijfolie
1 el citroensap

Verwarm de oven voor op 200°.
Doe alle ingrediënten voor de chermoula, behalve de olie en het citroensap, in de foodprocessor en laat ongeveer een minuutje doen. Schenk er dan langzaam de olie bij terwijl  de motor draait en helemaal op het einde het citroensap. (Je kan ook  met de traditionele vijzel aan de slag)
Wrijf de vis vanbinnen en vanbuiten in met chermoula. 
Leg de forellen dicht bij elkaar op een zeer groot vel aluminiumfolie in een bakblik of op een bakplaat. Zet de zijkanten van de folie omhoog en giet er de witte wijn bij. Sluit dan de pakketjes en zorg dat er boven de vis wat ruimte overblijft om de lucht te laten circuleren. 
Zet voor 18 minuten in de warme oven. 
Maak de pakketjes open, strooi er eventueel het amandelschaafsel over en zet, met de folie open, terug in de oven voor 8 minuten.
Lekker met aardappels of met rijst of brood.




maandag 6 juli 2015

Bruschetta tomaat


Bijna te simpel om te vermelden, maar ik kan het niet laten: bruschetta met tomaat. Je vindt hem overal op de kaart van de antipasto's in Italië. En op bloedhete dagen is hij een van mijn favoriete lunchgerechtjes: snel klaar, weinig ingrediënten, nauwelijks werk aan en: lekker, natuurlijk. Roosteren kan op de BBQ of in de oven, maar ik zal eerlijk zijn, ik gebruik daarvoor een doodgewone broodrooster. Minder heet bij deze temperaturen en een prima resultaat. 

Voor 2:
2 à 4 sneden rustiek brood (zuurdesem bijv.)
2 rijpe tomaten
1knoflookteentjes
extra vergine olijfolie
zwarte peper en zeezout

Rooster enkele sneden brood (ongeveer 1 cm dik), wrijf ze in met een stukje knoflook, doe er extra vergine olijfolie op en en leg op elke snede een eetlepel tomatenstukjes. Kruid met zout en peper en doe er nog wat verse basilicumblaadjes over.