maandag 8 april 2019

Shakshuka con/sin carne

Shakshuka is een oosters eenpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. Er zijn nogal wat varianten. Dat is leuk voor de hobbykok: zo kan jezelf ook eindeloos variëren met de ingrediënten. Komijn en paprika's horen er wel bij, net als koriander en/of peterselie. En wie fan is kan een snuifje kurkuma toevoegen: gezond en het geeft een mooie kleur. 
Ik koos voor een shakshuka met vlees, maar wil je hem vegetarisch houden, dan vervang je het vlees door bijv. aubergine. Je kan extra groenten als courgette toevoegen. Je kan afwerken met kaas, bijv. feta of geitenkaas, maar dat hoeft niet echt.   
Wil je mijn versie proberen, dan kan dit recept je helpen: 

Voor 4:
4 eieren
1 blik tomatenblokjes (of passata met in blokjes gesneden trostomaatjes)
1 ui 
1 knoflookteen
1 à 2 rode paprika's
400 gr mager rundsgehakt (of 1 aubergine voor de vegetarische variant)
(ev) een Knorr (Vlees)bouillonketeltje
wat geitenkaas van de rol
een handvol verse bladpeterselie en/of koriander
peper en zout
olijfolie
2 tl komijnzaadjes

Hak eerst de ui en de knoflook fijn. Snij de paprika's in blokjes.
Kies een ruime pan met dikke bodem en rooster er de komijnzaadjes in. Als ze hun aroma beginnen af te geven, doe je er wat olijfolie bij en fruit er de ui en knoflook in aan.  Doe er de paprikablokjes en het vlees bij, en laat een 10-tal minuutjes sudderen. Voeg de tomatenblokjes toe en het bouillonketeltje, indien gewenst. Je kan ook gewoon bijkruiden met peper en zout. Maak 4x ruimte in het mengsel en doe er telkens een ei in. Laat alles zachtjes verder pruttelen tot de eieren net gestold zijn. Kruimel er de kaas rond en werk af met peterselie en/of koriander.  Brood kan hier altijd bij, maar dat hangt af van je honger van het moment.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.