woensdag 24 juli 2013

Salade min of meer niçoise

Ongelooflijk hoe bekende chefs zich druk kunnen maken over wat er al dan niet in een salade moet of mag. Is het omdat er weinig kookkunst aan te pas komt dat de profileringsdrang zich helemaal toespitst op de ingrediënten? Dat was mij al opgevallen bij de  panzanellasalade en de Caesar salad, en het werd nog erger toen ik de salade niçoise onder de loep nam. Geen tonijn, wel tonijn. Geen ansjovis, wel ansjovis.
Gelukkig koken wij alleen voor de fun en omdat het lekker is. Zodat ik toch nog mijn versie durf voorstellen.

Voor 2:
1 blik tonijn (van de beste kwaliteit die je kunt vinden) of verse tonijn, lichtjes gegrild of een milieuvriendelijker alternatief*
2 eieren, hardgekookt en in 4 gesneden
4 gekookte aardappelen
100 g sperzieboontjes (gekookt)
2 rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in partjes gesneden
1 stukje komkommer, ontveld en ontpit en in halve maantjes gesneden
1 (kleine) rode ui, in schijfjes gesneden
1 à 2 lente-uitjes, fijngesneden
enkele blaadjes ijsbergsla, eventueel kleiner gesneden
2 à 4 ansjovisfilets

Voor de dressing:
1 ansjovisfilet
1 teentje knoflook
4 el extra vierge olijfolie
1 el rode-wijnazijn
zwarte peper
(grof) zeezout
enkele basilicumblaadjes

Op voorhand:
Kook de aardappelen, boontjes en eieren op voorhand zodat ze kunnen afkoelen.
Voor de dressing doe je de basilicum, knoflook en een ansjovisfilet met wat korrels grof zeezout in een vijzel en stamp alles tot een smeuïge pasta.  Doe er de azijn en olie bij en kruid alles af met flink wat zwarte peper. Hou apart.

Maak de sla klaar in een grote slakom. Leg wat slablaadjes onderin de kom, doe er de uien, gekookte groenten, komkommer en de tomaat bij. Doe er de dressing bij en hussel alles door elkaar. leg er de tonijn en de eikwarten op en leg op elk ei een (halve) ansjovis. 
Als je wil kan je nog wat (basilicum)olie op tafel zetten.

*Tonijn is echt wel een bedreigde vissoort. Misschien zoeken we dan ook beter naar een goed  alternatief.
Voor verse tonijn is er de geelstaart koningsvis ( Seriola lalandi), die qua smaak en textuur sterk op de grote tonijnsoorten gelijkt. De geelstaart komt voor in de Stille Oceaan en wordt ook succesvol gekweekt. In sushi-bars is hij geen onbekende. 
Forel of makreel uit blik zijn dan weer een goed alternatief voor de bereiding van een tonijnsalade.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.