vrijdag 19 juli 2013

Tajine van vis op de BBQ

Tajine op de BBQ? Ja, het kan, maar er zijn wel twee voorwaarden. Eerst en vooral moet je over een BBQ met deksel beschikken (vanuit energiestandpunt bekeken) en ten tweede gebruik je het best een gietijzeren tajine (of andere schotel die bestand is tegen de hitte van de BBQ). Misschien past de tajinehoed niet onder je BBQ deksel. Niet getreurd, dan maak je er toch zelf een uit alufolie - zie tip*. Of als je dat te veel gedoe lijkt, dan leg je gewoon een vel alufolie in de schotel zodat de warmte/aroma's niet te veel kunnen ontsnappen.

Voor 2:
400g witte-visfilets (bijv. roodbaars), in grote stukken
350 gr krieltjes
1 courgette, in dunne schijfjes
1 venkelknol, in 8 parten
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
1 tl tajinekruiden (mengsel van gember, paprika, kurkuma, komijn + peper en zout)
1dl witte wijn en/of witte wijn
1 el bladpeterselie (fijngehakt)
dille (of groen van venkel)
paprika
zout en peper
1 Knorr visbouillonketeltje
olijfolie

Verwarm de BBQ met gesloten deksel voor. 
Verwijder de harde kern van de venkelknol. Doe de krieltjes met de groenten en de knoflook in een (gietijzeren) tajineschaal. Doe er de tajinekruiden  bij en hussel alles eens goed dooreen.  Zet op de barbecue, doe er de wijn/water en bouillonketeltje, de helft van de peterselie en dille (of venkelgroen) bij en dek af met tajinedeksel of  alufolie- zie tip*. Sluit het deksel van de barbecue en breng aan de kook. Laat op een matig vuur de schotel ong. 20 à 30 minuten verder pruttelen en leg er, als de groenten bijna gaar zijn, de vis bovenop. Doe er nog wat zout en  (gerookt) paprikapoeder bovenop. Dek opnieuw af en laat nog ongeveer 10 min. verder garen. Bestrooi met de overgebleven groene kruiden en dien op. Een stukje Marokkaans brood maakt het helemaal af.

Tip: Gebruik de hoed van de tajine als model en vorm er zo je aluhoed rond. Je kan deze hoed nu makkelijk op de schotel zetten: druk hem een beetje in en zo past hij toch onder je BBQ-deksel. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.