donderdag 25 juli 2013

Pasta met gegrilde puntpaprika en halloumi

Halloumi is een Cypriotische kaas, die qua uitzicht een beetje aan mozzarella doet denken. Hij is echter veel zouter en wordt vacuum verpakt in een munterige pekel. Hij wordt traditioneel gemaakt van geiten- en schapenkaas. De reden dat hij zo populair is dat hij een hoog smeltpunt heeft, zodat je hem makkelijk kunt grillen of bakken. Het is een perfecte begeleider van gegrilde groenten. Je kan hem in een salade of in een pasta doen of zo serveren als gegrild hapje.


Voor 2:
250 gr halloumi
120 gr korte pasta, bijv. farfalle
2 rode puntpaprika's, ontveld(*) en ontzaad
1 kleine courgette
1 (kleine) rode ui
1 teentje knoflook
een handvol kleine rijpe trostomaatjes, ontpit
een snuifje gerookt paprikapoeder
peper en zout
enkele blaadjes basilicum, gescheurd + enkele om te garneren
balsamico
olijfolie

Begin met de paprika's te ontvellen. Dat gaat heel makkelijk als je zo vooraf roostert tot ze zwartgeblakerd zijn, bijv. boven de open rooster van een gasbarbecue of boven een gaspit. Dek ze dan af onder folie of in een broodzak en laat ze een kwartiertje rusten. Je kunt nu makkelijk de steel en pitjes verwijderen. Snij de paprika open en verwijder het vel. Snijd ze in kleine stukken. Zet opzij. Zie ook tip (*).

Snij de halloumi in plakken en dan in staafjes en blokjes. Doe ze in een kom met wat olie, peper en gerookt paprikapoeder en meng dooreen. 
 
Breng zout water voor pasta aan de kook en kook de pasta zoals aangegeven.
Stoof ondertussen in een braad- of wokpan de ui, knoflook en de courgette. Doe er wat tijmblaadjes en peper  (en  ev. zout) bij. Wees voorzichtig met zout. De kaas is al zout uit zichzelf. Doe er als de ui en courgette gaar zijn de puntpaprika bij met wat balsamico-olie. Doe er ook de tomaatjes en wat gescheurde basilicumblaadjes  bij.

Rooster ondertussen de halloumi op een grillpan of bak ze in een antikleefpan tot ze goudbruin, maar niet zwartgebrand zijn. Let op, halloumi brandt makkelijk aan!

Doe de uitgelekte pasta bij het groentemengsel, eventueel met een lepel kookvocht als het geheel te droog is. Hussel door elkaar en leg er de stukjes halloumi op. Serveer met enkele blaadjes basilicum.

*Tip:
Vind je  dit recept te bewerkelijk? Sla dan het roosteren/ontvellen van de paprika's over.  Doe dan eerst de paprika's in een wokpan met wat olijfolie, laat ze heel langzaam gaar worden, met wat peper en zout. Alleen  dan benaderen ze de zoetheid van geroosterde paprika's. Doe er dan de ui, knoflook en courgette in en laat verder stoven. Doe er dan de tomaten, de gescheurde basilicumblaadjes en wat balsamico bij. Roer even om. Tijd voor de halloumi en de laatste blaadjes basilicum.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.