vrijdag 8 maart 2019

Gepofte aardappel met ei en tonnatosaus van Ottolenghi

Nog maar eentje van Ottolenghi. Ik laat hem even zelf aan het woord: “Dit is een combinatie van twee heel eenvoudige en troostrijke gerechten: een gepofte aardappel en een zachtgekookt ei. Als u het gerecht nog iets voedzamer wilt maken, kunt u wat extra tonijn door de saus scheppen voor u de aardappels ermee vult. Als u vooruit wilt werken, kunt u de saus een dag van tevoren maken en hem in de koelkast bewaren.”

Omdat ik hier echt niets aan toe te voegen heb, neem ik het recept integraal over, met foto incluis. 
Opvallend: De schil wordt krokant gebakken en wordt mee opgegeten. Dat verantwoordt de toch wel lange baktijd in de oven, gezien de eenvoud van het gerecht. 
Als je net als ik niet altijd zoveel tijd/geduld hebt, dan kan je de aardappelen natuurlijk garen in de magnetron. Enkele gaatjes in de schil prikken en 10 minuutjes op 750W klaart de klus aanzienlijk sneller, maar dan mis je natuurlijk de krokante korst.  

Voor 4:

4 grote aardappels om te poffen (1,4 kg)
1 eetlepel olijfolie, plus extra voor erbij
4 grote eieren, zachtgekookt (6 minuten in kokend water, afgegoten en onder de koude kraan afgekoeld), gepeld
zeezoutvlokken

Voor de tonnatosaus:
2 grote eidooiers
3 eetlepels citroensap
25 gram peterselie, grofgesneden
120 gram tonijn uit blik op olie van goede kwaliteit, uitgelekt
20 gram fijne kappertjes (of gewone kappertjes, fijngehakt), uitgelekt
2 ansjovisfilets op olie, afgespoeld en drooggedept
1 teen knoflook, fijngehakt
180 ml olijfolie




1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Leg de aardappels op een bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie, bestrooi ze met ó theelepel zoutvlokken en pof ze 50-55 minuten in de oven of tot de schil krokant is en de aardappels vanbinnen gaar zijn. Haal ze uit de oven en houd ze apart.

3. Maak de saus als de aardappels in de oven liggen. Doe de eidooiers in de kom van een keukenmachine, voeg het citroensap, 20 gram peterselie, de tonijn, de helft van de kappertjes, alle ansjovis en de knoflook toe. Schakel de machine 1 minuut in tot het een grove puree is en schraap met een spatel af en toe de wand van de kom schoon. Voeg terwijl de motor draait de olie geleidelijk in een fijn straaltje toe tot het mengsel de consistentie heeft van een dunne mayonaise. Zet hem opzij.

4. Snijd de aardappels als u ze gaat serveren bijna maar niet helemaal doormidden: ga niet door de onderkant heen. Knijp een beetje in de aardappelschillen zodat het vruchtvlees wat los komt en bestrooi de binnenkant met een snufje zoutvlokken. Schep de saus in de opening en leg er een ei in dat u kort tevoren doormidden hebt gebroken, zodat de eidooier in de saus kan lopen. Voeg de overgebleven peterselie en kappertjes toe, sprenkel er wat olie over en dien ze op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.