zondag 3 maart 2019

Cavolo nero met chorizo en ingemaakte citroen

Nog eentje uit Simpel van Ottolenghi. Cavolo nero of palmkool is niet direct de meest gekende koolsoort. Je vindt hem wel in biowinkels. Hij lijkt een beetje op boerenkool. Je kan het blad kort koken of roerbakken. Belangrijk is wel dat je de taaie nerf verwijdert - dus niet zoals op mijn foto. Lekker, zeker met smaakmakers als chorizo en ingemaakte citroen. Van de ingemaakte citroen gebruik ik alleen de schil. In het oorspronkelijke recept wordt ook de pulp gebruikt, maar daar zie ik de meerwaarde niet van in. Lekker bij gegrilde lamskoteletjes. 

Voor 2:
1 busseltje cavolo nero
1 stuk chorizo, gehalveerd en  in stukjes van 1 cm 
1 ingemaakte citroen, pulp verwijderd en schil in stukjes gehakt
peper en zout
1 scheutje citroensap
1 grote knoflookteen, in fijne sneetjes gesneden
1/4 tl gerookte paprika
50 g zure room (of een scheut lichte room)

Verhit wat olijfolie in een brede sauteerpan met deksel. Bak de chorizo enkele minuutjes en voeg op het einde de knoflook toe. Doe er de paprika bij en haal de chorizo met knoflook met een spaan uit de pan, en hou ze opzij. Doe er in porties de cavolo nero in en laat kort aanbakken. Doe er een scheutje water, wat zout en royaal peper bij en roer goed om. Laat onder deksel enkele minuten  smoren tot de bladeren geslonken zijn. Laat dan verdampen zonder deksel tot de bladeren zacht en lichtbruin worden. Voeg er de chorizo en citroen aan toe en roer er op het einde de room door. 

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.