zaterdag 2 maart 2019

Bloemkool met mosterd en kaas



Een nieuw kookboek, een nieuwe kooklente. Gisteren kocht ik Simpel het nieuwste boek van Ottolenghi. Een boost die welkom was na een winter vol comfortfood.  

Vandaag al probeerde ik een eerste receptje uit. Geslaagd, natuurlijk. Ottolenghi is al langer een trouwe vriend in mijn keuken.  Ik kijk met veel plezier uit naar de rest. 





Bloemkool met kaas en mosterd is een schitterend bijgerecht, een klassieker die door de aparte kruiding toch weer verrast. Ik zette het recept wat naar mijn hand en naar de voorraad van het ogenblik, maar de ingrepen bleven zeer minimaal.   Wij aten het bij een stukje Orloffgebraad.  



Voor 2:
1 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld
1 el boter
1 kleine ui, in fijne blokjes
½ theelepel komijnzaad

½ theelepel middelscherp kerriepoeder
½ theelepel mosterdpoeder
optioneel: 1/4 groene chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes  
1/4 theelepel zwart mosterdzaad
100 ml lichte room +wat bloemkoolkookvocht
60 g rijpe cheddar, grof geraspt
1 snee broodkruim, fijnverbrokkeld
1 el bladpeterselie, fijngesneden




Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stoom de bloemkoolroosjes 8 à 10 minuten boven kokend water tot ze beetgaar zijn. Haal de bloemkool uit de pan en laat hem iets afkoelen. Bewaar het kookvocht.
Doe de boter in een ovenvaste braadpan of een vuurvaste ovenschaal en zet hem op halfhoog vuur. Laat de ui hierin in 8 minuten gaar en goudbruin worden. Voeg komijnzaad, kerriepoeder, mosterdpoeder en chilipepers toe en laat alles af en toe roerend 4 minuten smoren. Warm het mosterdzaad een minuut mee en giet de room erbij. Doe er 50 gram kaas en wat zout bij en laat de saus 2-3 minuten pruttelen tot hij iets gebonden is. Voeg wat kookvocht toe als je meer saus wilt hebben.  Roer heel rustig de bloemkool door de saus, laat nog een minuut staan en haal de pan van het vuur.
Doe de overgebleven kaas in een kom en meng het broodkruim en de peterselie erdoor. Strooi het mengsel over de bloemkoolschotel. Veeg de bovenrand van de pan aan de binnenkant met een spatel of doek schoon - zodat eventuele restanten niet gaan verbranden - en zet hem in de oven. Bak het gerecht een klein kwartiertje tot de saus borrelt en de bloemkool heel heet is.  Haal de pan uit de oven en laat de inhoud iets afkoelen - een minuut of vijf - voor u de bloemkool opdient. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.