zaterdag 6 september 2014

Tajine van mosselen en vis

Ik ben een grote fan van de tajine en zijn kruiden. Het felgele van het saffraan en de kurkuma, de pit van de peper en de onbeschrijflijke aroma's die vrijkomen als je deze specerijen verwarmt, zo'n gerecht kan niet mislukken. 
Varieer gerust met de groenten en maak dit gerecht zo pittig als je zelf wil. 
 
Voor 2 à 3:

Vooraf:
1 kg mosselen 
1/2 ui, in ringen
1 el peterselie
1 dl witte wijn
mosselkruiden (ev.)

Voor de tajine: 
olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 knoflookteentje, fijngehakt
1/4 rood pepertje (naar keuze), zeer fijngesneden
1/4 tl 
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen komijn
enkele saffraandraadjes
1/2 rode paprika, in grove blokjes gesneden
1 preistengel, in grove stukken
1 kleine  courgette, in stukken van 1,5 op 5 cm
2 wortels, gehalveerd in de lengte en in stukken van 2,5 cm
4 rijpe tomaten, gepeld en ontpit, in grove stukken gesneden
150 ml mosselvocht
1/2 visbouillonblokje
250 à 400 gr witvis, bijv kabeljauw of staartvis, in 4 à 6 grote stukken gesneden
125 ml witte wijn
1 limoen, in schijfjes
korianderblaadjes

Kook de mosselen. Haal de mosselen uit de schelp, behalve enkele die je houdt voor de garnering.  Zeef het kookvocht.
Laat een tajine warm worden, doe er wat olie in met de harissa en de kruiden en de ui en de knoflook (en eventueel het pepertje). Laat wat stoven en doe er de groenten bij met het verkruimelde bouillonblokje en het mosselvocht en een half glaasje witte wijn. Zet het deksel op de tajine en laat de groenten op een zeer zacht vuur langzaam gaar worden.
Als de groenten bijna gaar zijn, leg je er de stukken vis op, met de rest van de witte wijn. Leg op elk stuk vis een schijfje limoen. Laat verder garen tot de vis bijna gaar is. Doe er dan alle mosselen bij tot de vis volledig gaar is en de mosselen warm. Strooi er wat korianderblaadjes over en serveer met Turks of Marokkaans brood.





 

 
 
 
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.