dinsdag 25 november 2014

Wildlasagne (aangepast op 25 januari 2014 en op 6 januari 2018))

Het moeilijkste aan dit receptje is aan het hoofdingrediënt geraken. Je zal het nooit in de rekken van de supermarkt vinden. Hiervoor moet je echt bij de gespecialiseerde vakman zijn. Vraag aan je wildpoelier om  wildgehakt voor je te maken. Dat kan een mengeling zijn van verschillende soorten: everzwijn, haas, hert, .... Dat  doet hij met plezier, al zal je wel een minimale hoeveelheid moeten afnemen. Ik kreeg hertenkalfgehakt gemengd met varkensvlees. Hertenkalf alleen is te mager, er moet wat (wild) varkensvlees bij voor de consistentie. 
Een tip: overdrijf niet met tomaten. Het zou zonde zijn de smaak van het wildgehakt te verdrinken in een echte tomatensaus.

Voor 6-8:
1 kg wildgehakt
3 uien, fijngehakt
3 wortels, in kleine blokjes
2 stengels groene selder
1 kruidentuiltje van tijm en laurier
1 x 70 gr tomatenconcentraat
4 dl wildfond
1/4 l rode wijn
2 à 3  x 400 g tomatenblokjes
25 gr gedroogde porcini
(1 Knorr vleesbouillonketeltje optioneel)
peper en zout
2 el Provençaalse kruiden
olijfolie
400 gr verse lasagne 
parmezaankaas
(1/4 l lichte room: optioneel)


Verwarm de oven voor op 180°. 
Overgiet de porcini met warm water tot ze onderstaan. Laat ze enkele minuten wellen. Knijp ze uit, hak ze fijn en bewaar het vocht.

Bak het gehakt aan in wat olijfolie in een groe braadpan.
Stoof de groenten in een stoofpot met wat olie, doe er na enkele minuten het kruidentuiltje, de tomatenpuree, de Provençaalse kruiden en de wildfond door. Meng goed door elkaar en laat verder stoven. Doe er de tomatenblokjes en het vlees bij en eventueel het bouillonketeltje. Leng aan met wat rode wijn en/of water en/of weekvocht van de porcini. De saus hoeft niet te gebonden te zijn. Laat rustig verder sudderen tot de groenten de gewenste gaarheid hebben. kruid indien nodig bij met wat peper en zout. Dat kan op een heel laag vuur gerust enkele uurtjes duren. 

Leg een bodempje saus in een ovenschotel. Leg er een eerste laag lasagne op. Bevochtig de lasagne met wat weekvocht van de porcini of  een restje wildfond, doe er een tweede laag saus op, weer lasagne, saus ... Strooi er tenslotte wat geraspte parmezaan over (en eventueel de room). Zet in de oven van 180° voor 30 minuten. 
Haal de lasagne uit de oven, bedek met alufolie en laat gerust een kwartiertje staan. Lasagne is net als aubergineparmigiana op zijn best als hij niet gloeiend heet wordt opgediend. 
Hier past een  lekkere Italiaanse wijn bij, zoals een Barbera d'Asti uit Piëmonte.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.