Hertenkalfribstuk is een heerlijk stuk vlees. Vraag ernaar bij je wildpoelier. Je kan natuurlijk ook hertenfilet gebruiken, want in die vorm wordt het meestal aangeboden.
Voor de juiste kerntemperatuur durf ik weinig met zekerheid zeggen. Al mijn bronnen hanteren andere waarden. Ik haalde het gebraad uit de oven bij een kerntemperatuur van 53-55°, zoals mijn oventhermometer suggereerde. Maar zoals je ziet op de foto was dat nog zeer roze. Een beetje langer ware perfect geweest.
hertenkalfribstuk (2 ribbetjes per persoon)
200 gr spruitjes
2 witloofstronkjes, fijn gesneden
2 pofaardappelen
kippenbouillonblokje
olijfolie
boter
rozemarijn
(citroentijm)
peper en zout
Marineer het vlees gedurende enkele uren in een mengsel van olie, peper en zout en de kruiden.
Verwarm de oven voor op 180°.
Kook de spruitjes bijna beetgaar.
Stoof het witloof in wat boter. Kruid met peper en zout en kruimel er wat kippenbouillonblokje over. Doe er een heel klein beetje water bij.
Bak het hertenvlees aan alle kanten aan in een ovenvaste pan in wat olie en boter. Zet het vlees dan in de oven en verlaag de oventemperatuur met 10°. Na ongeveer 15 minuten is het vlees klaar. Laat het nog 10 minuten rusten en versnijd het. Tijdens de bak- en rusttijd van het vlees heb je tijd om de aardappelen te poffen en de groenten af te werken.
Aardappelen:
Prik enkele gaatjes in de aardappelen en zet ze gedurende 8 à 10 minuten in de microgolf op 750°.
Maak een grote insnijding bovenaan in de aardappel en vul ze op met het gestoofde witloof.
Stoof de spruitjes nog even aan in wat boter. Kruid met zout en nootmuskaat.
Versnijd het vlees en serveer met de groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.