zaterdag 17 januari 2015

Salade met eendenlapjes, bloedsinaasappel en granaatappel

Eend en sinaasappel en tijm om te beginnen,  zo had ik het in mijn hoofd. En liefst ook nog die granaatappel verwerken die nu al een tijdje in mijn koelkast ligt. Ik stelde een eenvoudige salade met een minimum aan ingrediënten en dit is het resultaat. Eenvoudig, licht en lekker!

Voor 2:
400 gr eendenlapjes*
1 rode ui, in fijne schijfjes
gemengde jonge sla
3 à 4 kleine bloedsinaasappels
2 sneetjes brood, ontkorst en in stukjes
1/2 granaatappel

* Je kan voor het gemak ook werken met kant-en-klaar gemarineerde eendenlapjes of eendenescalopes. Je vindt die meestal bij de afdeling bbq- of grillspecialiteiten. 

Voor de marinade:
3 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
rasp van 1/2 sinaasappel
peper en zout
2 knoflookteentjes


Voor de dressing:
2 olijfolie
2 tl sap van bloedsinaasappel
1/4 tl mosterd
peper en zout
enkele verse takjes tijm, de blaadjes afgerist
extra grof zeezout voor de afwerking
  
Vooraf:
Rasp 1 sinaasappel voor de helft en pers hem volledig uit. Hou enkele theelepels sap opzij voor de dressing en gebruik de rest voor de marinade.
Marineer de eendenlapjes gedurende een uurtje (max. 4u) in een marinade van olie, sinaasappelsap, -rasp, knoflook, peper en zout en eventueel wat cayennepeper. (Je kan eventueel wat honing toevoegen.) 

Maak de dressing met de aangegeven ingrediënten. Vertrouw voor de dosering vooral op je eigen smaak.  

Pel de andere sinaasappels met een scherp citrusvruchtenmesje 'à vif' ( tot op het vruchtvlees  zodat er geen bittere witte vliezen meer achterblijven).  Als je wat handig bent, maak je nu ook de partjes tussen de vliezen van elkaar los. Je probeert maar. Hoe minder vel en vlies, des te lekkerder, maar voor je thuiskeuken is die laatste stap niet perse nodig.  

Bak de korstjes van het brood krokant in een hete pan in wat olijfolie.

Dresseer twee borden met wat sla, uischijfjes, sinaasappelpartjes en broodcroûtons. Strooi er wat granaatappelpitjes over. 

Haal de eendenlapjes uit de marinade en bak ze op de teppanyaki of vlakke grillplaat (plancha) 1 à 2 minuutjes aan weerszijden. 

Doe wat van de dressing op de salade en leg er de eendenlapjes op. Zet de rest van de dressing en wat grof zeezout op tafel om op het vlees te strooien, type fleur de sel bijv. 










vrijdag 9 januari 2015

Presa iberico met ovengeroosterde groenten - aangepast op 22 juni 2015

Ook in culiland komen regelmatig modes aanwaaien. Enkele jaren geleden was  het varkenswangetje plots een gegeerd stukje vlees. Vandaag gebeurt iets dergelijks met een ander stukje varkensvlees, de presa iberico. De benaming presa verwijst naar een speciaal stukje vlees tussen nek en schouder van het Ibérico-varken dat bij de klassieke Franse of Belgische versnijdingstechniek geen aandacht krijgt, ook al omdat alleen dit Spaanse ras de karakteristieke marmering heeft. 
Het is een mals stukje vlees dat zich uitstekend tot slow cooking leent. Kort geschroeid en daarna doorgewarmd in de oven, vraagt dit sublieme vlees niet om veel extra's op het bord. 
Ik gaf er ovengeroosterde wintergroenten bij met een zeer eenvoudige kruiding.
Maar in de zomer moet je zeker eens gebakken bloemkool proberen.  Je vindt het recept hiervoor in een vorig blogbericht van 28 oktober 2014.*

Verwarm de oven voor op 150° en zet er een schotel  wortelgroenten in: pastinaak, wortels, zoete aardappel, rode ui, aardpeertjes, wat je maar wilt ... met enkele tenen knoflook, ongepeld en in hun geheel maar gekneusd. Doe er wat  witte wijnazijn en olie bij met enkele takjes rozemarijn en zeezout en zwarte peper. 
Laat de ovengroenten een klein halfuurtje garen en begin dan aan het vlees.
Wrijf de presa in met peper en zout en olijfolie en bak hem kort in wat boter aan alle kanten aan.
Leg hem dan op de rooster vlak boven de ovenschaal en laat nog een klein halfuurtje* zachtjes verder garen. Overgiet hem met het overgebleven bakvet uit de pan. Als het vlees gaar is,  laat je de presa nog even rusten voor je hem versnijdt. 
* De gaartijd hangt af van de oventemperatuur maar ook van de grootte van het stuk vlees. Je speelt op veilig als de kerntemperatuur van 65° bereikt is.  Tijdens de rusttijd gaat het garen nog even door. Dat is de beste garantie voor een mals stukje vlees dat niet te droog of uitgebakken wordt. 

*http://galkookt.blogspot.be/2014/10/gebakken-bloemkool.html



vrijdag 2 januari 2015

Quiche van knolgroenten met geitenkaas en chorizo

Ik gebruikte voor dit recept wat restjes wortelgroenten en een restje gemalen geitenkaas, maar volg je eigen smaak en je eigen voorraad van het moment: pastinaak of raapjes, venkel ... Er kan niet veel mislukken. 


Vegetariërs zullen de chorizo weglaten: in dit geval zou ik aanraden om een pittigere kaas te gebruiken, of wat chilivlokken toe te voegen of een gedeelte van de olie te vervangen door pimentolie. 

Nodig voor 1 quiche:
1 rol bladerdeeg (of kruimeldeeg)
takjes verse tijm, rozemarijn en eventueel salie
1 preiwit, in schijfjes
1 rode ui, grog gesnipperd
1 rode biet, geschild en in blokjes
1 winterwortel, geschild en in kleine blokjes
2 aardpeertjes, geschild en in blokjes
ongeveer 10 cm pikante chorizoworst, in schijfjes
100 gr harde geitenkaas, geraspt
olie en/of pikante olijfolie
3 eieren
1/4 l lichte room 
peper en zout

Stoof de groenten aan in flink wat olijfolie met de kruiden. Kruid met wat peper en  voldoende zout. 
Verwarm intussen de oven voor op 210°. Bak de bladerdeeg  een klein kwartiertje voor met een vel alufolie op de bodem van het deeg. 
Meng 3 eieren met 1/4 l lichte room. Kruid bij met peper en zout en eventueel wat salie.
Doe de groenten op de bodem en strooi er eerst de kaas over en leg er de chorizo bovenop. Overgiet dan met het ei-roommengsel. Laat ongeveer 30 à 35 minuten bakken. Verlaag de oventemperatuur als de taart te snel bruin wordt.  
Serveer er een groene salade bij.