zaterdag 2 januari 2016

Lam in de oven

Bijschrift toevoegen
Uit : De Zuid-Italiaanse keuken, Deltas, 2002.

Agnello al forno of lam in de oven is een klassieker in de Italiaanse keuken. Ik vond een versie uit Basilicata in De Zuid-Italiaanse keuken, het eerste kookboek dat ik in 2016 in de kijker wil brengen. Basilicata is een vrij dorre streek waar de zomerse zon onbarmhartig kan schroeien. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat  je in deze schotel geen overdaad aan groenten zult vinden. Maar geen probleem,  we kunnen dat zelf makkelijk compenseren door een bijgerecht van wortels of courgette bijv. 

Voor 2:

600 gr lamsschouder of lamsschenkel, in kleinere stukken gesneden
1/2 kg vastkokende aardappelen, geschild en in 2 of in 4 gesneden
2 uien, in fijne reepjes gesneden
2 stengels groene selder, fijngesneden
2 tomaten, gepeld en in kleine blokjes gesneden
3 à 5 knoflookteentjes, gepeld maar in hun geheel gelaten
enkele takjes verse rozemarijn
enkele takjes verse tijm
peper en zout
4 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°, hete lucht 160°. Leg de aardappelen in een grote ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Wrijf de stukken vlees in met peper en zout en leg ze op de aardappelen. Doe er de tomatenstukjes en dan de selder en ui over. Stop er de knoflook en kruidentakjes tussen en besprenkel met olijfolie.
Zet in de warme oven voor ongeveer anderhalf uur of langer, indien nodig. Als je  met ontbeend vlees werkt,  moet het wellicht iets minder lang in de oven. 
Roer halverwege alles eens oppervlakkig om, zodat het vlees niet uitdroogt. Voeg eventueel een scheutje water bij, en/of laat verder bakken onder alufolie. 



Uitgeverij Delta, 2002.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.