Een licht gerechtje: het vel/vet van de eend gaat eraf en alleen het magere vlees blijft over. Bovendien ook supersnel. Eentje om straks van de feestdrukte te bekomen.
Voor 2:
1 grote eendenborstfilet
3 grote wortels
4 vastkokende aardappels, type Charlotte
komijnzaadjes
zwarte peper en zeezout
15 cl gevogeltefond
1 el gehakte bladpeterselie
2 el olijfolie
Voorbereiding:
Snij de eendenborstfilet (zonder vel) in dunne reepjes.
Snij de worteltjes in heel dunne gelijkmatige plakjes. Het loont hiervoor de keukenmachine te gebruiken.
Snij de aardappelen in kleine blokjes.
Bereiding:
Verwarm de wok goed voor. Doe er 1 el olie in en wok de runderreepjes snel. Als je geen echt goede wok (op gas) hebt, dan doe je er best aan dit in twee keer te doen, zodat het vlees absoluut blijft bakken!
Haal de reepjes uit de wok en zet ze opzij in een diep bord met de braadolie erbij.
Warm de wok opnieuw goed door en doe er de rest van de olie in. Wok de wortels en de aardappels enkele minuten, doe er dan de komijnzaadjes en de gevogeltefond bij en laat ongeveer 10 min sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout, voeg er de eendenreepjes weer bij en serveer met de gehakte peterselie. Zet voor de liefhebbers nog wat extra grof zeezout aan tafel.
zondag 30 december 2012
vrijdag 21 december 2012
Panforte van Siena
Traditionele Italiaanse lekkernij. Het mengen gaat soms wat stug, de massa is kleverig en het resultaat is broos: de panforte breekt makkelijk als je ze probeert te snijden. Maar het loont de moeite: de geur uit de oven (en uit de koekjestrommel!) is gewoon zalig!
Goed voor 1 à 20 porties.
2 tl speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Rooster de amandelen, hazelnoten en walnoten in een tefal koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze in kleine stukjes. Meng de fijngehakte noten in een grote schaal met de vijgen, de gekonfijte vruchtjes en de kruiden. Verwarm de poedersuiker en de honing au bain-marie op laag vuur en laat het mengsel onder regelmatig roeren zachtjes smelten, tot er kleverige draden aan de lepel blijven hangen. Laat afkoelen, maar roer regelmatig om. Meng de afgekoelde suikermassa door het notenmengsel, roer de bloem erdoor, schep alles gelijkmatig in de bakvorm en strijk glad. Bak de panforte in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en haal de panforte met bakpapier voorzichtig uit de vorm. Serveer in puntjes, bestrooid met extra poedersuiker.
Heerlijk met een glaasje vinsanto of een andere dessertwijn.
dinsdag 18 december 2012
Italiaanse worstjes met tomatensaus en polenta
Wat doe je als je in 't stad ( neen, niet A!) plots ziet dat er verse Toscaanse worstjes te krijgen zijn? Dan gooi je toch al je andere kookplannen overhoop en zoekt een geschikt recept (*) voor deze specialiteit. Zodoende belandden hier vandaag Italiaanse venkelworstjes op ons bord, met een tomatensausje met pancetta en witte bonen, en polenta. De begeleidende Chianti erbij zorgde ervoor dat mijn dag niet meer stuk kon.
* Recept en foto komen uit de grote schatkamers van het wereldwijde web.
Voor 2:
2 à 4 venkelworstjes
1 ui, in partjes
1 geplet knoflookteentje
25 gr pancetta, in kleine stukjes gesneden
1/2 rode paprika, in reepjes
1 blik tomatenstukjes
1 blik cannelloni bonen (kunnen vervangen worden door borlottibonen), uitgelekt
peper en zout
voor de polenta:
150 gr polenta van goede kwaliteit
3/4 l kippenbouillon
Begin met de polenta. Verwarm de oven voor op 190°C en beboter een kleine ovenschotel met boter.
Verwarm de kippenbouillon en strooi er geleidelijk de polenta in terwijl het water nog lauw is. Het mengsel bereikt snel het kookpunt. Blijf roeren met de garde en als het begint te dikken, gebruik dan een houten lepel. Doe het mengsel dan in de beboterde ovenschotel. Dek af met beboterd bakpapier en zet in de oven voor 50 min.
Bak de pancetta en de worstjes op matig vuur in een hoge sauteerpan. Zorg dat de worstjes niet barsten. Neem ze na ong. 10 min. uit de pan en bak de ui, de knoflook en de paprikareepjes in het overgebleven vet. Doe er de worstjes, tomaten en bonen bij en roer goed om. Laat ong. 20 min sudderen op een zacht vuur onder deksel. Roer af en toe eens en breng op smaak met peper en zout.
dinsdag 11 december 2012
Tajine van lamsgehaktballetjes en zoete aardappelen - bijgewerkt op 2 sept. 2018
saffraandraadjes
0,5 dl kippenbouillon
peper &
Rol balletjes van het gehakt en zet koel weg.
Pel de uien en snijd ze in partjes. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Snijd de tomaten in partjes. Snij de courgette in grove stukken. Was de koriander en de bladpeterselie en hak fijn. Verhit de olijfolie in de tajine. Bak hierin de gehaktballetjes aan met de uien, de koriander, de bladpeterselie, de kurkuma, de gember, de saffraan, peper en zout. Roer alles goed door elkaar. Leg de partjes tomaat mee in de tajine. Doe het deksel op de pot en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Verwijder de tomatenschilletjes en roer goed door de tajine. Voeg de zoete aardappelen, de courgette en de stukken paprika toe en ongeveer 1 dl kippenbouillon. Doe het deksel terug op de pot en laat rustig op een zacht vuurtje garen. Na ongeveer 35 minuten is de tajine klaar. Maak enkele minuutjes voor het einde van de gaartijd wat ruimte voor de eieren en doe ze in de tajine. Zet het deksel er weer op en laat verder sudderen. Ze zijn klaar als ze net gestold zijn.
Lekker met een stukje brood.
Abonneren op:
Posts (Atom)