maandag 18 maart 2013

Tajine van eendenboutjes met witte bonen

Eendenboutjes of manchons de canard zijn de  pootjes van een eend, niet te verwarren met de veel grotere cuisses of dijen. Ze worden verkocht als confit, in grote blikken of bokalen en zijn een echte lekkernij. Het volgende tajinerecept is volgens mij net iets fijner van smaak dan de meer bekende cassoulet. Het is zeker calorierijk, maar gelukkig is eendenvet van het cholesterolvriendelijke soort!

Voor 2 à 3:
1 groot blik Confit de manchons de canard
2 à 3 uien, in ringen gesneden
1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 à 200 gr gedroogde witte bonen
4 à 6 vastkokende aardappelen, in gelijke stukken gesneden
1/4 à 1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt
1 in zout geconfijte citroen, in vieren gesneden
1/2 kaneelstokje
1/2 à 1 tl ras-el-hanout
1/2 à 1 tl komijn
1 laurierblad 
zout

Doe de bonen in een grote kom en giet er koud water over. Laat ze minstens 12u of een hele nacht weken. Laat de bonen uitlekken. Kook de bonen voor volgens de instructies van de verpakking. Bij tijdgebrek zou je deze stap kunnen overslaan aangezien ze een hele tijd in de tajine garen.
Haal de eendenpootjes uit het blik. Laat er een beetje vet aanhangen. De rest van het vet in het blik kun je eventueel achteraf recupereren.
Verwarm een tajine pan voor op laag vuur. Leg de eendenpootjes in een andere braadpan en laat ze zachtjes opwarmen in het smeltende vet. Bestrooi ze met komijn en ras-el-hanout. Haal de boutjes uit de pan en hou ze warm.
Doe wat van het gesmolten vet in de warme tajinepan, en laat er de uiringen en de knoflook in fruiten op een laag vuur. Voeg de uitgelekte bonen toe, de aardappelen, de kwarten citroen, het laurierblad en het kaneelstokje bij en giet er zoveel water bij tot alles net onder staat. Zorg er wel voor dat je de tajine niet boordevol doet! Tajinepannen hebben de neiging over te koken. Breng op smaak met zout en doe het deksel op de tajine.
Laat minstens een half uur sudderen of tot de bonen en aardappelen gaar zijn.
Doe er de boutjes bij en laat nog 10 min. verder sudderen tot de boutjes goed warm zijn. Haal de citroenkwarten uit de tajine, verwijder het vruchtvlees en snij de schil in stukjes. Strooi die weer over het gerecht samen met
de fijngehakte peterselie.

Lekker met een Corbières rode wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.