woensdag 13 maart 2013

Taart van bladerdeeg met pompoen en blauwe kaas


Helemaal origineel is dit receptje niet: alweer haalde ik mijn inspiratie uit het kookboek Fast, fresh, simple van Donna Hay. Alleen, ik had geen kruimeldeeg en maakte deze taart met bladerdeeg, waardoor het toch nog een beetje mijn recept werd. Bovendien heb ik de uien zelf gekaramelliseerd. In Donna's fast concept paste de kant-en-klare uienrelish beter. 
Echt een voltreffer!

Voor een lichte maaltijd voor 2:

1 pak kant-en-klare bladerdeeg
250 gr butternutpompoenvlees, in blokjes van 1 cm gesneden
3 à 4 uien, in partjes gesneden
1 à 2 el balsamicoazijn
1 tl suiker (ev.)
olijfolie
50 gr blauwe kaas
6-8 salieblaadjes

Vooraf:
Doe  een flinke scheut olijfolie in een pan en laat de olie heet worden.  Doe er de uien in en laat ze aanfruiten. Draai het vuur vrij snel lager en laat de uien ongeveer 20 à 30 minuten verder bakken. Doe er na een kwartiertje  de balsamicoazijn (en eventueel suiker) bij en meng goed. Laat nog een tiental minuten verder karamelliseren, tot de vloeistof bijna volledig verdampt is. De uien krijgen nu hun intense kleur en hun zoete smaak. Als je wat oudere balsamico gebruikt hoef je zelfs geen suiker toe te voegen. Laat de uien wat afkoelen voordat je ze als taartbeleg gebruikt.

Verwarm de oven volgens de instructies van het bladerdeeg. 
Stoom de pompoenblokjes gedurende ong. 10 min. Laat ze uitlekken.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en leg er in het midden de uien op. Laat zeker de randen vrij! Leg de pompoenblokjes er bovenop en kruid met wat peper en zout. Let op: blauwe kaas is ook al zout! Verbrokkel de blauwe kaas erover en leg er de salieblaadjes bovenop. Werk snel want bladerdeeg laat zich moeilijk bewerken als hij te warm wordt!
Vouw nu de vrijgebleven rand van het bladerdeeg over de vulling en schuif de taart in de voorverwarmde oven, ong 30 min of volgens de instructies van de fabrikant.
Lekker met een groene salade en een fris wijntje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.