maandag 25 maart 2013

Kip in brickbeursjes

 
Het is de eerste keer dat ik met brickdeeg werk en ik ben tevreden over het resultaat. Ik heb geen idee van het aantal calorieën, maar het voelt in elk geval licht aan. Bij dit gerecht is het belangrijk dat je de bereiding zo droog mogelijk houdt: te veel vocht maakt het deeg week en dan krijg je geen knapperig resultaat. Vandaar dat je met weinig bakvet moet beginnen. De eieren die je achteraf toevoegt slorpen ook nog eens het teveel aan vocht op.
Met dank aan Piet Huysentruyt.


Voor 4 beursjes:

8 vellen brickdeeg
250 gr kippenfilet, in blikjes gesneden
klontje boter
1 preiwit
2 jonge wortels of 1 winterwortel
1/4 tl garam masala of een andere oosterse kruidenmix
1 snuif mosselkruiden
2 eieren
koriander naar smaak, fijngehakt
1 eidooier, om brickdeeg in te strijken
groene salade
olie (neutraalsmakende)
balsamico
sojasaus

Verwarm de oven voor op 220°. Haal het bakblik eruit en bedek het met bakpapier, zodat de beursjes niet aan het bakblik kleven.
Kook 2 eieren hard en pel ze. Hak ze fijn.
Bestrooi de kippenblokjes, goed afgedroogd, met  de oosterse kruiden en de mosselkruiden.  
Doe een beetje boter in de (wok)pan en verhit. Doe er de kippenblokjes bij, en na enkele minuten de staafjes prei en wortel. Laat op een redelijk hoog vuur alles goed bakken tot de groenten beetgaar zijn.
Zet de pan van het vuur en doe er de fijngehakte eieren bij en de koriander. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Bereid de brickbeursjes voor: leg per beursje een vel klaar. Knip daarna van de overige 4 vellen een rand van 5 à 6 cm af, zodat je een kleinere cirkel met diameter van ongeveer 8 à 10 cm overhoudt. Leg die kleine cirkel midden op een groot vel brickdeeg. Doe een kwart van de vulling op die dubbele laag brick en herhaal nog 3 maal.
Strijk op ongeveer 3 cm van de rand het deeg rondom in met losgeklopt eigeel. Vouw de randen naar binnen zodat je een beursje krijgt. Knijp goed dicht ter hoogte van het eigeel en steek er voor alle zekerheid nog een prikkertje door. Toestrikken met een stukje keukentouw kan ook.
Zet de beursjes op het met bakpapier bekleed bakblik en schuif in de voorverwarmde oven. Draai de temperatuur terug op 200°. Na 10 min. zijn de beursjes knapperig en goudbruin. Haal ze uit de oven en haal touwtjes/prikkertjes weg.
Dresseer intussen de borden: leg er wat groene salade op,  besprenkel de buitenrand van de sla met wat olijfolie en wat balsamico. Zet een beursje in het midden. Zet de sojasaus en wat extra koriander en oosterse kruiden op tafel, zodat iedereen zijn gerechtje kan bijkruiden zoals hij wil.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.