zondag 20 juli 2014

Salade niçoise met verse tonijn

Zo. 't Is beslist. Alle andere recepten voor een salade niçoise zijn uit mijn verzameling geveegd. Met een beweging en zonder spijt. Omdat je nooit meer bliktonijn wil eten als je de real stuff geproefd hebt, lichtjes gebakken (of gegrild) en nog rauw vanbinnen. 

Voor 2:
250 gr tonijn
enkele kleine vastkokende aardappeltjes, bijv. Charlotte 
150 gr sperzieboontjes
1 kleine rode ui 
enkele ansjovisfilets naar smaak
peper en zout
2 eieren
gemengde sla
4 à 6 kleine trostomaatjes 

Voor de dressing:
3 el olijfolie
1 el rode-wijnazijn
1/2 tl mosterd
peper en zout
peterselie

Vooraf:
Kook de aardappelen, laat ze afkoelen en snijd ze in in schijfjes.
Kook de sperzieboontjes en laat eveneens afkoelen.
Kook de eieren net niet hard. Ik hou ervan dat de eieren nog een beetje smeuïg zijn, maar toch niet lopend. Pel ze en leg ze opzij. 
Maak de dressing met de aangegeven ingrediënten: eerst de azijn met mosterd, dan de olie erbij, en op het einde de fijngehakte peterselie. Kruid af met peper en zout.
Snij de ui in flinterdunne schijfjes.

Leg in een mooi diep saladebord wat ui, aardappelschijfjes en boontjes. Vergeet niet (mea culpa voor de foto) er de ansjovisfilets bij te leggen. 
Schroei de tonijn dicht in een pan met hete olie en laat elke kant ongeveer een halve minuut bakken. Kruid met zeezout en versgemalen zwarte peper. 
Trek de tonijn in reepjes en leg hem op de sla. Leg er ook de eihelften bij. Besprenkel met wat dressing en eventueel nog wat extra zout en peper in het bord.
 

 

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.