zaterdag 14 april 2012

Parmigiana van aubergine (bijgewerkt op 28 augustus 2016)

Vandaag een receptje van de Australische chef Justine Schofield. De parmiggiana is heerlijk.  De hoeveelheid tomatenpassata mag aan de zuinige kant lijken, laat je echter niet verleiden om voor meer te gaan. Kies voor een goede kwaliteit tomatenpassata en hou je aan de opgegeven hoeveelheden. Lekker met ciabatta.
Als je de prosciutto weglaat, is dit een heerlijk vegetarisch gerecht. Volgens de chef is dit een antipasto voor 6-8 personen. Ik zie het eerder als een lichte maaltijd voor 4. 


Voor 4:
2 grote aubergines
12,5 cl  extra vergine olijfolie
2 takjes rozemarijn,  de blaadjes fijngehakt
1 takje tijm
1 knoflookteentje, geplet
500 ml passata 
1 kop parmezaan
125g manchego of pecorinokaas, geraspt
75g ricotta
15 basilicumblaadjes
4 plakjes parmaham (optioneel)


Snij de aubergines zo dun mogelijk in de lengte. (De mandoline geeft de beste resultaten). 
Doe olie, look, rozemarijn en tijm in een kommetje  en kruid goed af met peper en zout. Strijk de plakken aubergine aan weerskanten ruim in met het mengsel en bak ze goudbruin in een brede pan op middelhoog vuur. 
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel om makkelijk te werken je ingrediënten per laagje, dwz 5 porties passata, 5 porties kaas en 4 delen aubergine. Zo kom je niet in de verleiding te veel passata te gebruiken. De subtiliteit van het gerecht staat of valt hiermee. Kies dan een ovenschaal of bakblik waarin 1/4 van de aubergines net passen als je ze naast elkaar legt.
Bedek de bodem van je ovenschotel of bakblik met een eerste dun laagje passata.  Voeg dan een eerste laagje aubergine toe. Laat de plakjes niet te veel overlappen. Doe er dan een laagje kaas (manchego en parmezaan) op en een paar plukjes ricotta en basilicum. Herhaal dit tot je alle aubergine opgebruikt hebt. Eindig met een laatste laagje passata en de rest van de kaas. 
Bak gedurende 25 minuten.  En minstens even belangrijk, laat de schotel ongeveer 10 à 15 minuten afkoelen! 
Serveer de parmiggiana in individuele porties op een bord en drapeer er een dun sneetje ham over voor de liefhebbers. Nog enkele basilicumblaadjes erop en het feest kan beginnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.