Met asperges is het elke dag feest. Zeker als je daarbij nog een eendenborstfilet klaarmaakt!
Een kerntemperatuurmeter is een handig en goedkoop hulpmiddeltje voor perfect gebraden vlees.
voor 2
:
1/2 kg groene
asperges (het houterige onderdeel verwijderd)
1 el arachide- of zonnebloem-olie
1 el
sojasaus (géén zoete sojasaus!)
3 el vloeibare
honing
1 grote
eendenborstfilet
1 tl
vijfkruidenpoeder* of PH wokkruiden
1 el roze
peper
zeezout
(eventueel)
*: vijfkruidenpoeder is een mengsel van zwarte peper, kaneel, kruidnagel, venkelzaad en steranijs. Je zou het dus zelf kunnen maken. De wokkruiden van Piet Huysentruyt zijn een goed alternatief.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Leg de asperges in een platte ovenvaste
schotel, zorg dat ze niet teveel overlappen en doe er een eetlepel water bij,
waaraan een snuifje zout is toegevoegd.
Bedek met microgolfovenfolie en laat 2
min. garen op 750 W (of kook of stoom ze). Laat uitlekken op wat keukenpapier
en doe ondertussen de olie en soja in een grote pan. Leg hierin de asperges,
bestrooi met roze peper en laat rustig verder garen. Voeg na een tijdje de
honing toe en draai de asperges af en toe zodat ze mooi glanzend worden.
Kerf de eendenborst kruiselings in op
het vel en bestrooi de twee kanten met
de kruiden en (eventueel) wat zeezout. Bak de eendenborst eerst
op het vel tot het vet
grotendeels gesmolten is (zo’n 5 min.) en draai daarna en laat ook die
kant een paar minuutjes bruinen. Zet de pan dan in de oven van 180° C en laat
rustig verder bakken tot de eendenborst roségaar is (kerntemperatuur tussen 55
en 60°).
Hou de eendenborst warm en laat even
rusten. Snij daarna in dunne plakjes. Dien op met de asperges en hun bakvocht.
Lekker met noedels.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.