zondag 8 april 2012

Eendenborstfilet met gelakte asperges


Met asperges is het elke dag feest. Zeker als je daarbij nog een eendenborstfilet klaarmaakt!








Een kerntemperatuurmeter is een handig en goedkoop hulpmiddeltje voor perfect gebraden vlees. 

voor 2 :



1/2 kg groene asperges (het houterige onderdeel verwijderd)
1 el arachide- of zonnebloem-olie
1 el sojasaus (géén zoete sojasaus!)
3 el vloeibare honing

1 grote eendenborstfilet
1 tl vijfkruidenpoeder* of PH wokkruiden
1 el roze peper
zeezout (eventueel) 

*: vijfkruidenpoeder is een mengsel van zwarte peper, kaneel, kruidnagel, venkelzaad en steranijs. Je zou het dus zelf kunnen maken. De wokkruiden van Piet Huysentruyt zijn een goed alternatief. 

Verwarm de oven voor op 180° C.
Leg de asperges in een platte ovenvaste schotel, zorg dat ze niet teveel overlappen en doe er een eetlepel water bij, waaraan een snuifje zout is toegevoegd.
Bedek met microgolfovenfolie en laat 2 min. garen op 750 W (of kook of stoom ze). Laat uitlekken op wat keukenpapier en doe ondertussen de olie en soja in een grote pan. Leg hierin de asperges, bestrooi met roze peper en laat rustig verder garen. Voeg na een tijdje de honing toe en draai de asperges af en toe zodat ze mooi glanzend worden.
Kerf de eendenborst kruiselings in op het vel en bestrooi de twee kanten met  de kruiden en (eventueel) wat zeezout. Bak de eendenborst  eerst  op het vel tot het vet  grotendeels gesmolten is (zo’n 5 min.) en draai daarna en laat ook die kant een paar minuutjes bruinen. Zet de pan dan in de oven van 180° C en laat rustig verder bakken tot de eendenborst roségaar is (kerntemperatuur tussen 55 en 60°).
Hou de eendenborst warm en laat even rusten. Snij daarna in dunne plakjes. Dien op met de asperges en hun bakvocht.
Lekker met noedels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.