maandag 17 februari 2014

Aardappel-pastinaakgratin


Heerlijk winterse gratin die uitstekend past bij varkenskroontje of lamsbout.

Voor 2 à 3:

3 vrij grote vastkokende aardappelen, geschild
1/2 pastinaak, geschild
1 knoflookteen, helft ervan gesnipperd
peper en zout
nootmuskaat
100 gr gratinkaas
1 à 2 dl melk
1 dl room

Verwarm de oven voor op 160°.
Snij het dikkere uiteinde van de pastinaak gelijkmatig in dunne schijfjes, met de mandoline bijv. Doe hetzelfde met de aardappelen.
Beboter  een ovenschaal en wrijf hem in met een halve knoflookteen op een vork geprikt. 
Doe de schijfjes groenten daksgewijze in de schotel, bestrooi met het gesnipperde restje knoflook, doe er de melk en de room bij en strooi er de kaas over.
Zet de schotel in de oven voor 45 min. Als de gratin te snel donker kleurt, leg er dan een vel alufolie over. 
Door de oven op zo'n relatief lage temperatuur in te stellen kan je de bereiding combineren met een varkenskroontje of lamsbout in de oven.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.