zondag 26 oktober 2014

Soep met kippenlevertjes en verse kruiden

Foto uit De pastabijbel
Kippenlevertjes: ze zien er niet uit, ik geef het grif toe, maar ze zijn wel lekker. Ideaal werk je natuurlijk met een echte consommé of geklaarde fond, maar met een goede fond of bouillon bereik je ook al heel veel.  Deze soep is zo eenvoudig dat je zeker met verse ingrediënten moet werken. Verse kippenlevertjes dus, én verse kruiden. Met wat geroosterd brood toe is dit voor mij een ideale zondagse lunch.

Voor 2 à 3:

1,25 l consommé of kippenbouillon*
150 gr verse kippenlevertjes
1 el fijngehakte peterselie
3 fijngehakte salieblaadjes
1 takje verse tijm, de blaadjes
wat verse marjolein (eventueel), fijngehakt
een scheutje witte wijn
een klontje boter
olijfolie
2 à 4 tenen knoflook, geperst
een handvol kleine pasta, bijv. mini-farfalle 
een handvol diepvries doperwtjes
1 à 2 lente-uitjes, in schuine stukjes
peper en zout 

* Ik maakte de bouillon met water en een Knorr kippenbouillonketeltje + een kippenbouillonblokje. Maar een bokaaltje kippenfond aangevuld met  water en een blokje werkt ook prima. 

Spoel de kippenlevertjes af onder koel water, droog ze goed en verwijder eventuele vetrestjes of vliesjes. Knip ze in stukjes met een gevogelteschaar. 
Verhit de boter en olijfolie in een kleine pan, doe er de kruiden en de knoflook in en laat even op zacht vuur bakken. Doe er de levertjes bij en laat op hoog vuur bakken totdat ze niet meer rood zijn. Blus met witte wijn en laat doorkoken tot het vocht verdampt is. Zet ze weg van het vuur en breng op smaak met peper en zout. 
Breng ondertussen de consommé/bouillon aan de kook. Doe er de pasta in en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuutjes zachtjes koken, af en toe roerend, en doe er dan de doperwten bij. Breng weer aan de kook en laat nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken. 
Voeg de gebakken kippenlevers toe en de lente-ui en verwarm alles nog eens goed.  

Tip: Kippenlevertjes worden meestal aangeboden in grotere hoeveelheden, bijv. van 400 à 500 gr. Vries wat je niet nodig hebt meteen in of plan je weekmenu en voorzie de dag erop een pastarecept met kippenlevertjes.

  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.