zondag 14 december 2014

Stoofpotje van hertenkalf met wintergroenten

De herfst zit er bijna op.  Dus vind ik dat ik de laatste portie wildgebraad uit mijn diepvries maar eens moet opmaken. Met een goede fles Italiaanse rode wijn erbij lijkt het ook buiten plots minder grijs. Saluti!


Voor 2:
1/2 kg stoofvlees van hertenkalf of ander wild
2 raapjes, in vieren gesneden
2 winterwortels, in grote stukken
250 gr spruiten
1 ui, gesnipperd
1 knoflookteentje
1 dl rode wijn
2 à 3 dl wildfond
1 kruidentuiltje (tijm, laurier en eventueel rozemarijn)
1 el veenbessenconfituur
1 snede peperkoek
wat mosterd
2 tl vincotto 'arancia' (optioneel) *
peper en zout

*Vincotto is een smaakmaker uit Puglia, Zuid-Italië. De traditionele Vincotto ontstaat door het langdurig koken van de most van Negroamaro en Malvasia druiven, die groeien in de provincie Lecce. Als de most tot een vijfde van het oorspronkelijke volume is ingekookt, wordt deze in eiken vaten gegoten met de moederazijn en wordt dan vier jaar gerijpt. Vincotto bevat geen alcohol, geen zuur, geen toegevoegde suikers, geen kleurstoffen en geen conserveringsmiddelen. 
Vincotto lijkt een beetje op balsamico. Je gebruikt vincotto voor meer dan alleen dressings. Een paar druppels geven geroosterd vlees, groenten en zelfs desserts net wat extra pit. 
Niet te verwarren met vino cotto, een dessertwijn uit Le Marche.

Kook de groenten in een grote kookpot: eerst de wortels, na 5 minuten doe je er de spruiten bij en nog 5 minuten later de raapjes. Na enkele minuten zijn alle groenten bijna gaar. Giet ze af, spoel ze onder koud water en hou ze apart. Stoof de ui met knoflook in een stoofpot. Bak de stukken hertenvlees aan in een braadpan,  en doe ze daarna bij de uien. Doe er de rode wijn bij en laat alles wat koken, daarna de fond met kruidentuiltje, veenbessenconfituur en de vincotto. Doe wat mosterd op een snee peperkoek en leg die op het vlees.   Zet het vuur lager en laat alles onder deksel ongeveer anderhalf uur sudderen. Doe een kwartiertje voor het einde de groenten bij het stoofpotje en laat alles goed doorwarmen. Kruid af met peper en zout. 

Je kan hier natuuraardappelen bijgeven of polenta of aardappelkroketten of aardappelpuree. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.