maandag 29 december 2014

Stifado van konijn met gekaramelliseerde zilveruitjes

Wij zijn hier in Vlaanderen natuurlijk erg eigenwijs als het over konijn gaat: konijn en bier. Maar het kan ook anders. Rick Stein ontdekte op zijn Mediterraanse Odyssee dit Griekse stoofgerecht. Ik bleef vrij trouw aan het recept en vond het een zeer lekker sausje. De volgende keer zet ik het vuur nog lager en verleng de stooftijd.   

Voor 3 à 6:

1 tam konijn van minstens 1 1/2 kg, in 6 stukken
4 knoflooktenen, gepeld en in plakjes
5 bessen-pepermengeling van de molen*
3 el olijfolie
bloem
50 ml rode-wijnazijn
600 ml rode wijn
1 blik tomatenstukjes
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
2 laurierbladeren
50 gr krenten
boter
400 gr zilveruitjes en/of sjalotjes
1/2 tl suiker
zwarte peper
zout

*Rick Stein werkt met  6 pimentbessen en  1/2 tl zwarte-peperkorrels, die hij samen maalt.  

Doe flink wat zout en zwarte peper over de stukken konijn. Bestrooi ze met bloem.
Verhit de olijfolie in een grote stoofpot, schud de overtollige bloem van het konijn (maar gooi niet weg) en  bak de stukken konijn in porties rondom  goudbruin op matig tot hoog vuur. Leg alle stukken konijn terug in de pot, doe er de overgebleven bloem en de knoflook bij en bak ze 1 minuut. Schenk de azijn erbij en laat deze 1-2 minuten inkoken. Voeg de rode wijn, de tomaten,  het kaneelstokje, de 5-bessenpepermengeling (ongeveer 1 tl), de kruidnagels, laurier en krenten en 1/2 tl zout en nog wat extra zwarte peper toe. Breng dit aan de kook en stoof het konijn tot het vlees zeer mals is en de saus goed ingekookt. Volgens Stein is dat 55 minuten, naar mijn ervaring zeker de helft langer. 
Pel intussen de zilveruitjes en bak ze met de suiker in wat boter tot ze goudbruin kleuren. Voeg 2 el water toe en smoor ze onder deksel ongeveer 10 minuten. Neem het deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de uitjes een glanzend laagje krijgen. Kruid met peper en zout.
Schep de uitjes na de stooftijd bij het konijn en laat alles nog eens goed doorwarmen.
Rick Stein geeft er gebakken aardappeltjes en een groene salade bij. Lekker, maar zelf vind ik aardappelkroketten of aardappelpuree een betere keuze. 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.