maandag 22 december 2014

Stoofpotje van pompoen en kikkererwten

Een pittig vegetarisch stoofpotje voor als het buiten wat kouder wordt. Lichtjes  aangepast naar Jamie Oliver's recept uit Bespaar met Jamie. Hij noemt het een Siciliaanse pompoenstoofpot met kikkererwten. Het gebruik van rozijnen en couscous  is inderdaad heel gewoon in de Siciliaanse keuken. De yoghurt helpt om de eventuele brand te blussen: de chilivlokken smaken  het gerecht behoorlijk pittig.  Ik zou zeggen, ken je zelf of ... ken je chilivlokken!

Voor 2 à 3:
3/4 butternutpompoen, geschild en in blokjes
1 blikje kikkererwten (260gr)
1 blik tomatenstukjes
1 l groentebouillon
175 gr couscous of maftoul
1 ui, in grove stukken
1tl kaneel
enkele chilivlokjes
wat verse koriander
2 el rozijnen
1 potje magere yoghurt

Verwarm de oven voor op 190°. 
Hak de koriandersteeltjes fijn en hou de blaadjes apart. 
Doe de pompoenblokjes op een bakblik, strooi er wat peper en zout over en olijfolie. Meng goed dooreen en zet ongeveer 35 minuten in de oven.
Stoof de ui aan in wat olijfolie samen met de kaneel, chili, de fijngehakte koriandersteeltjes en de rozijnen. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes stoven onder deksel. Roer af en toe en voeg indien nodig een scheutje water toe. Zorg dat het mengsel niet aanbrandt: de rozijnen zijn zoet en karamelliseren snel. 
Haal de gare pompoenblokjes uit de oven en doe ze bij het ui-kaneelmengsel.
Voeg er de tomatenstukjes en de kikkererwten met hun vocht bij met de helft van de bouillon en laat zonder deksel pruttelen en indikken gedurende ongeveer 30 à 40 minuten.
Maak tegen het einde van de gaartijd de couscous klaar. Gebruik hiervoor de rest van de bouillon.
Serveer de couscous op een grote schotel, doe er de pompoenstoof over en werk af met een grote dot yoghurt en de verse korianderblaadjes.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.