maandag 21 maart 2016

Paksoitaart

Paksoitaart, maar het zou evengoed andijvietaart of  spinazietaart kunnen geweest zijn. Alle bladgroenten komen hiervoor in aanmerking. Twee paksoistruiken mag  veel lijken, maar je ziet ze zo slinken!
Wat de broccoli betreft, die kan je gerust weglaten. Alleen  vond ik het een prima gelegenheid om dit restje te verwerken. 


Voor 3 à 4:


1 rol bladerdeeg
1 sjalotje
2 paksoi-struiken
1/2 broccoli (optioneel)
kruidenzout
120 gr pancetta of spekreepjes
4 eieren
2 dl room
fijne kruiden (bieslook, kervel, peterselie ...) 
100 gr gratinkaas
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat een kwartiertje op kamertemperatuur komen.  
Stoof de  fijngesneden paksoistengels  en de  gesnipperde sjalot in wat boter of olie in een brede (wok)pan. Doe er na enkele minuten het fijngesneden paksoiblad bij en laat nog even verder stoven. Kruid met peper en zout of met kruidenzout. Laat wat uitlekken.
Stoom ondertussen de broccoliroosjes gedurende enkele minuten als je die gebruikt.
Bak ondertussen de pancetta of spekreepjes uit.
Meng de eieren en de room. Kruid af met peper en zout, eventueel nootmuskaat en wat fijne kruiden. 
Rol het bladerdeeg met zijn aanhangend bakpapier uit in een ronde ovenschaal. Leg de  uitgebakken spekreepjes op de bodem, schep de groenten er bovenop en druk goed aan tegen de opstaande deegrand. Werk snel zodat het deeg niet te warm wordt. Leg er de broccoliroosjes bovenop. Strooi er de geraspte kaas over en zet in de oven voor 35 min.
Lekker met een groene salade en een fris wijntje. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.