zondag 13 maart 2016

Kip met chorizo- en paprikastoofpotje

Vandaag weer een voltreffer gekookt! 't Was nochtans niet moeilijk en met heel bereikbare ingrediënten. Ik gebruikte een kleine biokip en maakte de garnituur voor 4. Zo kunnen we binnenkort nog een keer genieten van dit gerecht: met een extra kipfilet of kippenbout hebben we snel weer een heerlijke maaltijd op tafel.
Wie  echt met 4 wil eten van  dit gerecht, zorgt voor een grote kip en voegt er eventueel wat aardappelen of rijst aan toe. 
Hier past een volle rode wijn bij, een Primitivo bijvoorbeeld of een Zinfandel.

Voor 2 à 4:
1 (bio)kip
1 ui, grofgehakt
1 knoflookteentje, fijngehakt
2 selderstengels, in ringen
2 wortels, in de lengte gehalveerd en in schijfjes
1 gele en 1 rode paprika, in fijne reepjes
1 tl paprika
100 gr chorizo, in kleine blikjes
1 blik cannellinibonen
70 gr tomatenconcentraat
een scheutje sherry
1 blik tomatenblokjes
laurierblaadjes
tijmtakjes
1/2 citroen
1/2 l kippenbouillon
kippenkruiden
peper en zout
1/2 citroen

Verwarm de oven en de braadslede voor op 230°.
Stop enkele laurier- en tijmtakjes in de buikholte van de kip, samen met wat zout en een halve citroen.
Trek het het vel van het borstbeen wat open en stop er de kippenkruiden in (of peper en zout). Wrijf de rest van de kip in met wat olie en kippenkruiden.
Leg de kip in de  braadslede gedurende 5 minuten. Ddraai de kip en bak nog eens 5 minuten. Draai de temperatuur terug tot 200° en laat verder bakken gedurende 30 minuten.
Fruit de chorizo aan in wat olie in een ruime sauteerpan. 
Snij ondertussen de groenten. 
Haal de chorizo uit de pan en hou opzij.  Stoof de groenten aan in dezelfde  pan: eerst de ui en knoflook, dan de selder, wortel en paprika's, laurierblaadjes en tijmtakjes. Doe er dan het paprikapoeder en het tomatenconcentraat bij en roer goed om. Blus met sherry en doe er de tomatenstukjes en de kippenbouillon bij. Laat stoven zolang de kip in de oven zit. Haal na 30 min.  de kip even uit de braadslede, doe de groenten erin met de bonen en de chorizo en leg de kip er bovenop. Laat nog een half uurtje verder braden in de oven of tot kip en groenten gaar zijn.   













Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.