dinsdag 2 augustus 2016

Caponata met zwaardvis

Caponata is een zoetzure groentemengeling met aubergine in de hoofdrol. Koud is het een prima  onderdeel van een antipastischotel. Maar hij doet het ook heel goed als bijgerecht bij  oa. tonijn of zwaardvis.  In dat geval komen de smaken het best tot hun recht als je hem lauw serveert.  

Tip: je kan de zwaardvis ook serveren met een gewone ratatouille. Kijk ook eens naar mijn recept op
http://galkookt.blogspot.be/2018/01/zwaardvissteak-met-ratatouille-en.html


Voor 2:

Voor de caponata:

1 aubergine, in blokjes
1 rode puntpaprika, in stukjes
1 kleine rode ui
2 à 3 rijpe tomaten, in grove stukken gehakt
1 knoflookteentje, fijngesneden
olijfolie
1 el kruidenazijn
1 el (zoete) marsala
1 el sultanarozijnen
enkele takjes bladpeterselie, de takjes en blaadjes apart fijngesnipperd
1/2 tl (opgehoopt) gedroogde oregano
zwarte peper en zeezout

Voor de zwaardvis:

1 dikke snede zwaardvis 400g
1/2 el citroensap
2 el olijfolie
peper en zout

Maak een marinade van de olijfolie en citroen. Kruid met peper en zout en laat de vis ongeveer een kwartiertje marineren.
Overgiet de rozijnen met de marsala en laat ze weken.

Bak de aubergineblokjes aan in flink wat olijfolie, op vrij hoog vuur. Als ze ongeveer goudbruin zijn aan alle kanten, doe er dan de knoflook, peterselietakjes en ui bij en laat verder sudderen. Voeg olie toe indien nodig. Doe er wat later de paprikablokjes bij en laat ongeveer 10 minuten verder bakken. Doe er de uitgelekte kappertjes bij, besprenkel met de azijn. Als alle azijn verdampt is, kan je er de tomaten bijdoen samen met de in marsala geweekte rozijnen. Kruid bij indien nodig en doe er nog een scheutje olijfolie door. Laat afkoelen. Voor het serveren doe je er de peterselieblaadjes bij.

Grill of bak de zwaardvis tot hij bijna gaar is, nog roze vanbinnen. Laat hem dus niet te droog worden. Zet peper en zout op tafel en laat iedereen bijkruiden naar wens. 
Een frisse rosé doet het hier zeer goed bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.