donderdag 8 maart 2012

Zalm, venkel en aardappels in de oven

Eventjes leentjebuur gespeeld bij Jamie Oliver, enkele minimale veranderingen aangebracht en dit is alweer een prachtig gerecht geworden. Een eenpansmaaltijd met perspectieven: als je bakslee maar groot genoeg is, kun je op een gemakkelijke manier grote gezelschappen feestelijk verwennen! 


Voor 2:
2 stukken zalmfilet van ca. 200 gr. met vel
5 à 6 vastkokende aardappels, in parten
1 venkelknol, in parten

1 kleine rode ui, in parten
1/2 bosje verse bladpeterselie, blaadjes fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt of geraspt
verse muntblaadjes, fijngehakt
olijfolie
1 eetlepel koude boter
parmezaanse kaas of pecorino, geraspt
1 citroen
zeezout
zwarte peper




Verwarm je oven voor op 200°C.   Doe aardappelen, ui en venkel in een ovenschaal of braadslee en bestrooi royaal met zeezout, versgemalen zwarte peper, verse fijngehakte peterselie en een fijngehakte teen knoflook. Verdeel 1 eetlepel koude boter (in kleine stukjes of vloeibare) en flink wat olijfolie erover en schep door elkaar. Rooster dit ca. 30 minuten in de oven tot alles goudbruin is. In de tussentijd kun je de zalm voorbereiden. Neem 2 stukken zalmfilet met vel van ca. 200 gr. en maak inkepingen over de lengte van ca. 1 cm diep. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper en vul de inkepingen met fijngehakte verse munt- en peterselieblaadjes. Neem het aardappel-venkelmengsel uit de oven en strooi er wat geraspte parmezaanse kaas of pecorino over en schud dit door elkaar. Leg de zalm erop met de velkant boven. Besprenkel met olijfolie en bak nog 12 minuten. Strooi er ter afwerking nog wat fijngehakt venkelgroen over en leg er wat partjes citroen op. 

1 opmerking:

  1. Omdat de zalm er pas laat wordt bijgelegd, hoef je niet bang te zijn dat hij te gaar wordt!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.