maandag 5 maart 2012

Lentehutsepot of knossel - bijgewerkt op 7 maart 2016 en 31 maart 2019

Voor een hutsepot of een stoofpot heeft elke streek, elke familie zo zijn eigen recepten. In mijn geboortestreek Wetteren maakte men vroeger graag 'knossel', een hutsepot met lentegroenten. Dat is wat ik ervan gemaakt heb, een eenvoudige variant maar zeer lekker. De peultjes kan je weglaten, of vervangen door diepvrieserwtjes die je pas op het einde toevoegt.

Voor 2:

750 g varkensribbetjes (spare ribs), natuur, per 3 à 4 ribbetjes geportioneerd
1 tl mosterd
1 ui, in segmentjes gesneden
125 g peultjes 
1/2 pak jonge worteltjes, in grote stukken
enkele raapjes
wat prei en selder
5 à 6 aardappelen (vastkokende), in grote stukken
1 kruidentuiltje (tijm en laurier)
2 takjes rozemarijn  
1 Knorr Bouillonketeltje Groenten
peper en zout


Kruid de ribbetjes met zout en peper, smeer ze in met wat Gentse mosterd en laat ze even aanbraden in een hete pan.
Stoof ondertussen de uien en de andere groenten aan in boter in een stoofpot of sauteerpan met dikke bodem. Doe er de aardappelen, het bouillonketeltje en het kruidentuiltje en de rozemarijn bij, en leg er het vlees bovenop. Vul aan met water tot vlees en groenten min of meer onder water staan. Breng aan de kook en laat daarna op een zacht vuur verder sudderen (ongeveer 1 uur). Dien op in een groot diep bord, bijvoorbeeld een couscousbord.




2 opmerkingen:

  1. Annemie Balthazar8 maart 2014 om 17:30

    8/03/2014 : Was het de zon, heimwee naar de roots, .....? Dit recept speelde al enkele dagen door mijn gedachten en na een ware zoektocht om niet gemarineerde spare ribs te vinden heeft het vandaag ontzettend gesmaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blij dat je me er doet aan denken. Ik zet het binnenkort ook weer op het menu!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.