zaterdag 9 november 2013

Soep van geroosterde pompoen, kikkererwten en chorizo

Van soep gaat een ongelooflijk gevoel van welbehagen uit. Ik kan er dan ook heel intens van genieten, als ik weer eens voor zo'n dampend bord zit. Vandaag koos ik voor een stevige maaltijdsoep op basis van pompoen en chorizo. Ik haalde het receptje uit het kookboekje Pompoen van Brian Glover. Een echte aanrader trouwens. Met zijn ongeveer 35 recepten voor pompoen én courgette kun je dit boekje zomer en winter gebruiken.  
Voor de chorizo kan je uiteraard kiezen tussen de milde en de pittige variant. Omdat er flink wat worst in deze soep gaat, koos ik voor de milde versie. Zo komen alle smaken van specerijen en kruiden optimaal tot hun recht. 
Laat je niet afschrikken door het eerder lange lijstje van ingrediënten. Je zult zien, met wat boerenbrood (of ciabatta) erbij heb je toch vrij snel een volledige maaltijd! Veel potjesgeluk dus!


Voor 4:

1 butternutpompoen (ook wel flespompoen genoemd)
1 grote ui
1 snuif chilivlokken of pili-pilizaadjes
2 wortels
2 stengels bleekselder
180 gr chorizo
1/2 à 1 Spaans pepertje
2 teentjes knoflook
1 klein bosje bladpeterselie
1 tl komijn
1 tl korianderbolletjes
1 el oregano
1 blik tomatenstukjes
1 blik kikkererwten
1 liter groentebouillon
partjes citroen, naar smaak
zout en peper
olijfolie

Verwarm de oven voor op 190° C.
Schil de pompoen, haal de  pitten eruit en snij in blokjes van 1 cm.
Doe de pompoenblokjes met wat olie, zout, peper en chilivlokjes in een bakblik en rooster ze in de voorverwarmde oven voor ong. 30 min.
 
Snipper de ui fijn.
Hak de knoflook fijn en ook de peterselie, blaadjes en steeltjes apart. 
Ontvel de chorizoworst en snij hem in blokjes
Haal de pitjes uit het pepertje en snij het fijn.
Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze.
Kneus de korianderzaadjes in een vijzel of tussen twee eetlepels.

Fruit de ui aan in de olie in een stoofpot. Laat op een zacht vuur ongeveer een 10-tal minuten verder bakken. Doe er de wortel, selder en chorizo bij en bak nog eens een goede 10 minuten. Nu mogen het pepertje, de knoflook, de gehakte peterseliesteeltjes en de komijn en de koriander erbij. Roerbak dit nog eens 5 minuten. Doe er dan de oregano, tomaten, kikkererwten en de bouillon bij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat nog eens een kwartiertje verder koken tot de groenten zacht zijn. 
Haal de pompoen als hij zacht is uit het bakblik en leg op een velletje keukenpapier, zodat niet alle olie in de soep terechtkomt. 
Roer de pompoen door de soep.

Doe de helft van de soep in een blenderkom en mix tot een grove puree. Gewoon mixen kan natuurlijk ook! Doe terug bij de rest van de soep en verwarm nog eens door. Doe er nog wat zout bij, indien nodig. Als laatste gaan de gehakte peterselieblaadjes erbij.

Voorzie voor iedereen een citroenpartje. Dat haalt de smaak van de soep extra op. Lekker met dikke sneden brood, eventueel geroosterd.





 


 
 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.